Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Γκάβαλης κατά Γερακούδη για την περιφέρεια Στερεάς

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον, από τις αρχές του χρόνου, την εφαρμογή, του πολυδιαφημισμένου, «σχεδίου Καλλικράτης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση στην Δημόσια Διοίκηση παραμένει χαώδης, συγκεχυμένη, έρμαιο των κομματικών αποφάσεων, που παραβιάζουν...
βασικά κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων και ,σε αρκετές περιπτώσεις ,συνιστούν λόγους ακυρότητας.
Αναφερόμαστε στις τελευταίες τοποθετήσεις Διευθυντών , Τμηματαρχών και Προϊσταμένων των υπηρεσιών της Διοικητικής Περιφέρειας, οι οποίες κατέλυσαν κάθε έννοια ύπαρξης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ,με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα αλλά και της απλής λογικής.

Συγκεκριμένα η κυρία Γερακούδη:
1. Δεν εξέδωσε, πριν τις τοποθετήσεις, την αναγκαία διαπιστωτική πράξη για τους υπαλλήλους της Διοικητικής Περιφέρειας της οποίας προΐσταται.
2. Δεν συνεκτίμησε τις υπάρχουσες αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, καθ' ύλη αρμόδιων οργάνων για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
3. Εξέδωσε αποφάσεις για υπαλλήλους που δεν ανήκουν στην Διοικητική Περιφερεια,αλλα στην Αιρετή.
Με λίγα λόγια,. με απλή απόφαση της Γενικής Γραμματέως , έμπειροι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές, υποβαθμίζονται και γίνονται υφιστάμενοι πολύ νεώτερων συναδέλφων τους, οι οποίοι προφανώς αποκτούν πλεονεκτηματα,στις επόμενες κρίσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Παράλληλα,η παράλειψη διαπίστωσης και τοποθέτησης των υπάλληλων στα νεοσύστατα τμήματα, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όλα αυτά εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που, όπως φαίνεται, αρχίζει να πυροδοτεί σοβαρές κοινωνικές εξελίξεις.
Θεωρούμε,ότι βασικό ζητούμενο ,στο ξεκίνημα του Καλλικράτη, είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων, ο στόχος αυτός όμως, προϋποθέτει σεβασμό στην ίση και αντικειμενική μεταχείριση των πολιτών και ιδιαίτερα των υπάλληλων.

Σταμάτης Γκάβαλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας