Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Άρθρο τον Ελεύθερο Τύπο για την πυρηνική ενέργεια

Η πράσινη ανάπτυξη, άλλοθι της πυρηνικής ενέργειας
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και πάντως πριν το ατύχημα της Ιαπωνίας, παρατηρήθηκε μια μεταστροφή στην κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Μια μεταστροφή που επέβαλλαν, πέρα από οικονομικούς λόγους, η ανάγκη απεξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια και η ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Πολύ περισσότερο, η προστασία του περιβάλλοντος και οι σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής άνοιξαν ένα νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ως «λαγός» της «πράσινης ανάπτυξης» διάφοροι ανυπόληπτοι κύκλοι, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Τα στοιχεία στης Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αποκαλυπτικά, σχετικά με την διάδοση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, που σήμερα, λίγο ως πολύ, αγγίζει το 30% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ. Η δυσανάλογη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα από πυρηνική ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές μορφές (15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε MW ηλεκτροπαραγωγής έναντι 690 κιλών για το πετρέλαιο και 960 για τον άνθρακα) προσέφεραν στους θιασώτες της διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας το ιδανικό άλλοθι. Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα στην Ιαπωνία και ο διεθνής τρόμος από τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, δικαίωσαν την θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνειδητά απέρριψε την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας στον ενεργειακό μας σχεδιασμό.
Αντίθετα, ταχθήκαμε υπέρ της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τον διακρατικό έλεγχο της χρήσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων και την εξασφάλιση εγγυήσεων για τους νέους σταθμούς, που έχουν θέσει την χώρα υπό έναν άτυπο «πυρηνικό κλοιό». Η λειτουργία του Κοσλοντούι, του Μπέλενε, του Ακούγιου, στην γειτονιά των συνόρων μας, επιτάσσουν την εξασφάλιση από μέρους της Ελλάδας όλων των εγγυήσεων για την ασφαλή λειτουργία τους και την παρακολούθηση που έχει ήδη ζητήσει από τα Ευρωπαϊκά όργανα η Νέα Δημοκρατία για την πλήρη συμμόρφωση των γειτόνων μας προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας.
*Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ και πρώην Τομεάρχης Ενέργειας, βουλευτής Βοιωτίας