Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Επιστολή της Άριας Αγάτσα, στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, για τα προβλήματα της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Θήβας


Η βουλευτής Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα, με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιο Ντόλιο, επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας σχετικά με την χρηματοδότηση, που οφείλεται στην άρνηση των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να θεωρήσουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμών και τον καλεί νʼ αντιμετωπίσει και να επιλύσει το πρόβλημα.Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κας Αριάδνης Αγάτσα, είναι το εξής:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2011
Προς: Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιο Ντόλιο
Θέμα: «Χρηματοδότηση των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και έγκριση των χρηματικών ενταλμάτων από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου»
Κύριε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε έχει ανακύψει σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με την χρηματοδότηση των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων από τους οικείους Δήμους, το οποίο οφείλεται στην άρνηση των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου να θεωρήσουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμών. Η άρνηση στηρίζεται στην νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση των κοινωφελών επιχειρήσεων από τους Δήμους δεν μπορεί να καλύπτει λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης και να αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων της, σύμφωνα με το άρθρο 259 ΚΔΚ.
Το ως άνω πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗΚΕΘ), η οποία απασχολεί περί τα 35 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων συντηρούν από την εργασία τους αυτή τις οικογένειες τους. Η άποψη της επιχείρησης, όσο και των λοιπών Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Δήμων Πανελλαδικά, είναι ότι είναι αντιφατικό από την μία ο νομοθέτης να θέλει να συστήσει Κοινωφελείς Επιχειρήσεις στους Δήμους για την παροχή κοινωφελών υπηρεσιών προς τους δημότες και από την άλλη το Ελεγκτικό Συνέδριο να αρνείται να εγκρίνει δαπάνες που είναι συνυφασμένες με την λειτουργία της επιχείρησης, αναιρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα τους.
Επίσης, οι Δήμοι διατείνονται, ότι οι Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, εκ της φύσεώς τους, δεν έχουν ως αντικείμενο την επιδίωξη κέρδους και ως εκ τούτου, η αιτιολογία των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί παραβίασης του αρ. 87 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, (απαγόρευση χορήγησης κρατικών ενισχύσεων), δεν είναι βάσιμη, αφού ελλείπει το στοιχείο του κέρδους.
Μάλιστα, η ως άνω Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου της Θήβας, (ΔΗΚΕΘ), δεν αντλεί τα μοναδικά έσοδά της από την χρηματοδότηση του οικείου Δήμου, αλλά έχει και έσοδα από δικές της δραστηριότητες, περί τα 200.000 ευρώ περίπου ετησίως, καθιστώντας αναιτιολόγητη την άρνηση του αρμόδιου Επιτρόπου να εγκρίνει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής, με την αιτιολογία ότι η δημοτική χρηματοδότηση αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων της εν λόγω επιχείρησης. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι σοβαρότατο, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις της χώρας μένουν απλήρωτοι, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν δαπάνες τρίτων αλλά και δαπάνες για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες επιβαρύνονται όσο μένουν απλήρωτες με προσαυξήσεις και γίνεται κατανοητό, ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Σας, για την άμεση επίλυση του προβλήματος, που τείνει να λάβει κοινωνικές διαστάσεις.