Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Γ.Α.Δ.Π. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο καταυλισμό «ROMA» Πυρίου Θηβών

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες και κλοπές στη γέφυρα του Πυρίου και σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας

Συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους σε αυτή πέντε (5) ημεδαποί, από τους οποίους οι τέσσερις είναι ανήλικοι

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν ακόμη πέντε (5) μέλη της εγκληματικής ομάδας, από τα οποία ο ένας συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή για ληστεία και κλοπή και προφυλακίσθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού

Σχηματίσθηκε επίσης δικογραφία σε βάρος συνολικά εννέα (9) ατόμων (γονείς των ανηλίκων) για παραμέληση της εποπτείας τους ......

Εξιχνιάσθηκαν (1) ληστεία και (27) κλοπές που διέπραξαν τα μέλη της από τις αρχές του 2012, με λεία που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε (420) άτομα, προσήχθησαν (141) άτομα, ενώ συνελήφθη ακόμη ένα άτομο για ναρκωτικά

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες (23-05-2013) το πρωί στο καταυλισμό « ROMA » Πυρίου Θηβών, στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά (61) αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης επετεύχθη η εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές στη γέφυρα του Πυρίου και σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης μεθοδικής έρευνας και ειδικότερα κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης πληροφοριών καθώς και στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.

Συνελήφθησαν για την συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 21,16,15,15 και 9 ετών, ενώ από τις έρευνες ταυτοποιήθηκαν ακόμη πέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας από 15 έως και 23 ετών, από τα οποία ο 23χρονος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή (17-05-2013) για ληστεία και κλοπή και προφυλακίσθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (σχετικό το από 18-05-2013 Δελτίο Τύπου μας).

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Επιπλέον συνελήφθησαν τρία (3) άτομα, ένας 41χρονος άνδρας και δύο γυναίκες, ηλικίας 43 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων αλλά και ακόμη έξι ατόμων (όλοι γονείς των ανήλικων δραστών), σχηματίσθηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας τους.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, εξιχνιάσθηκαν (1) ληστεία και έξι (6) κλοπές σε βάρος διερχόμενων οδηγών και συνεπιβατών στη γέφυρα του Πυρίου, καθώς και (21) κλοπές σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, που διέπραξαν τα μέλη της από τις αρχές του 2012.

Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερα επικίνδυνης παραβατικής συμπεριφοράς τους, είναι ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, δρώντας κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση, κατάφερναν να ακινητοποιούν διερχόμενους οδηγούς, είτε πετώντας πέτρες, είτε τοποθετώντας κάποια τεχνητά εμπόδια (ξύλα, καδρόνια, τσιμεντόλιθους κ.λ.π.) στο οδόστρωμα και στη συνέχεια αφού αποσπούσαν αιφνιδιαστικά από τα οχήματα των θυμάτων τους χρήματα, κοσμήματα και μικροαντικείμενα, διέφευγαν πεζοί και κρύβονταν εντός του οικισμού.
Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους περιλαμβάνει, χρηματικά ποσά, πλήθος κοσμημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, κ.ά.), οικιακά σκεύη και είδη ρουχισμού, που η αξία τους ξεπερνά τις (50.000) ευρώ, καθώς και προσωπικά έγγραφα και μικροαντικείμενα των παθόντων.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή ή/και εμπλοκή των δραστών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, ελέγχθηκαν (420) άτομα και (71) οχήματα, ενώ προσήχθησαν (141) άτομα και βεβαιώθηκαν (18) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ.

Επίσης συνελήφθη ακόμη ένας 28χρονος ημεδαπός για ναρκωτικά, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας και θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.