Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι επίσης ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα Τα κουνούπια κάνουν πάρτι! Με καθυστερήσεις οι ψεκασμοί λόγω έλλειψης κονδυλίων



- Ζέστη και καθυστερήσεις ευνοούν τις επιδρομές των ενοχλητικών εντόμων
- Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια έπρεπε να έχουν τελειώσει τον Απρίλιο, αλλά ξεκίνησαν μόλις τώρα
- Έλλειψη κονδυλίων και γραφειοκρατία οι λόγοι των καθυστερήσεων
- Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Η ζέστη που ήρθε νωρίτερα και οι ψεκασμοί που καθυστέρησαν να ...έρθουν, λόγω έλλειψης κονδυλίων, “βοήθησαν” τα κουνούπια να ξεκινήσουν ανενόχλητα τις επιδρομές τους.

Όπως γράφει το Έθνος, οι διαδικασίες για τις κουνουποκτονίες άρχισαν με σημαντικές καθυστερήσεις ενώ οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων ξεκίνησαν την τελευταία στιγμή αγώνα δρόμου, για να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τη μαζική επιδρομή των κουνουπιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ψεκασμοί έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες, Ωστόσο, η διαδικασία των κουνουποκτονιών ξεκινά μόλις τώρα κι ενώ τα ενοχλητικά έντομα έκαναν λόγω ζέστης νωρίτερα την εμφάνισή τους.

Κατά την εφημερίδα, ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν κονδύλια και οι περιφέρειες δεν πρόλαβαν -λόγω γραφειοκρατίας- να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε να αναδειχθεί ο μειοδότης που θα αναλάβει εγκαίρως το έργο των μυοκτονιών - ψεκασμών.

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από δικούς της πόρους διαθέτοντας 700.000 ευρώ για το πρόγραμμα των ψεκασμών σε μεγάλες εκτάσεις που είναι της αρμοδιότητάς της, όπως δάση και ρέματα.

Οι δήμοι από την πλευρά τους είναι επιφορτισμένοι με μικρές παρεμβάσεις, όπως ψεκασμούς σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το σχετικό έργο μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, μέχρι τώρα έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Ωρωπό, Αυλώνα, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Γέρακα, Παλλήνη) και αναμένονται ανάλογες ενέργειες και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Στο δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πρασίνου, Αγγ. Αντωνόπουλο, οι ψεκασμοί στις εκτάσεις δικαιοδοσίας του έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα σημεία με στάσιμα νερά.

Στις όχθες του Κηφισού, στο Αττικό Άλσος και στο Πεδίον του Άρεως, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, οι ψεκασμοί δεν έχουν αρχίσει, γεγονός που σε έναν βαθμό μειώνει την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που έχουν ήδη γίνει.

Στο Δήμο Χαλανδρίου όπου βρίσκεται και το ρέμα, μία από τις μεγαλύτερες εστίες κουνουπιών, οι μυοκτονίες έχουν καθυστερήσει ενώ οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς στην περιοχή.

Μεταξύ των εκτάσεων στην Αττική που πρέπει να ψεκαστούν είναι επίσης το Ρέμα Πικροδάφνης, το Ρέμα Ποδονίφτη, το Ρέμα Γιαμπούρλα, η Πλατεία Πρωτομαγιάς και ο Λόφος Φινοπούλου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι η Ηλεία, η Αχαϊα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος.

Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι επίσης ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα, ο Μαραθώνας, ο Σαρωνικός, το Μαρκόπουλο, η Αγιά Λάρισας και οι δήμοι Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώτα Λακωνίας και Σοφάδων Καρδίτσας.   http://www.newsit.gr/