Το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την Κλιματική αλλαγή και την συμφωνία για την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου του Κυότο, που λήγει το 2012. Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 191 χώρες. Αναμφίβολα, έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση, την οποία αναμένει όλος ο κόσμος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αυτό που θέλω εγώ να θέσω, ως προβληματισμό, είναι το εξής. Ποια είναι τα περιθώρια – για τη χώρα μας – να αναπτύξει ιδιαίτερη δράση ή ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, ασχέτως θα έλεγα, των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων;
Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Είμαστε σε μια περιοχή, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε ηγετικό ρόλο, δηλαδή Βαλκάνια και Μεσόγειος. Πώς θα βλέπατε – εάν έχετε σκεφτεί – να αναπτυχθούν ειδικές πρωτοβουλίες για την παρατήρηση των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στη Μεσόγειο με πρωτοβουλία της χώρας μας ή να πρωτοστατήσει η χώρα μας με ενός τύπου Παρατηρητηρίου, που να παρατηρεί τις αλλαγές και κυρίως, να προετοιμάζει δράσεις προσαρμογής σε ενδεχόμενες αλλαγές.
Το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών είναι βέβαια παγκόσμιο, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή μας, στον τόπο μας. Τι θα συμβεί δηλαδή στην περιοχή μας – δεν είναι οι ίδιες οι επιπτώσεις με άλλες περιοχές του κόσμου – σε ενδεχόμενες αλλαγές; Υπάρχει ενδεχόμενο για ανάληψη πρωτοβουλιών ή περιθώριο συζητήσεων σε κάθε περιοχή του πλανήτη ξεχωριστά, όπως είναι συγκεκριμένα η Μεσόγειος, ή υπάρχει περιθώριο για ανάληψη συγκεκριμένων προληπτικών δράσεων ή και αργότερα συγκεκριμένων δράσεων προσαρμογής για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων; Είναι στο συλλογισμό μας; Θεωρώ ότι πρέπει να είναι. Έχετε σκεφθεί έναν τέτοιο σχεδιασμό; Θα τον θέσετε στη Συνάντηση της Κοπεγχάγης; Πιστεύω ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ελλάδα.