Προσφυγή 85 πολιτών από Χαλκούτσι, Σκάλα Ωρωπού, Νέα Παλάτια και Δήλεσι, οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή απορροής των υδάτων του ποταμού
Κατέβηκαν στον δρόμο, πήγαν στα υπουργεία, μετά στα κανάλια, φώναξαν, διαμαρτυρήθηκαν. Ολοι, κάθε φορά, τους έλεγαν ότι έχουν δίκιο. Πως το πρόβλημά τους θα αντιμετωπιστεί με αυστηρά μέτρα. Επιβλήθηκαν κάτι πρόστιμα και μετά τίποτε. Ξαναφώναξαν, έκλεισαν τις βρύσες τους, αποτάθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι φωνές τους πέρασαν τον Ατλαντικό, βρήκαν σύμμαχο τη διάσημη ακτιβίστρια Εριν Μπρόκοβιτς έδωσε μάχη για να αποζημιωθούν εκατοντάδες κάτοικοι της μικρής αμερικανικής κοινότητας Χίνκλεϊ στην Καλιφόρνια για όσα προκάλεσε στην υγεία τους η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο από το γειτονικό εργοστάσιο. Δεν ζητούν παρά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έστω και τώρα. Και καθώς η πολιτεία μένει μόνο σε υποσχέσεις, εκείνοι αναζητούν τη λύση στη Δικαιοσύνη.
Το «έγκλημα» του Ασωπού έφεραν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 85 πολίτες, κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων και Δηλεσίου, οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή απορροής των υδάτων του. Με την προσφυγή στρέφονται κατά της διοίκησης και ζητούν να αναλάβει άμεσα έργο για τη διάσωση του ποταμού και των γύρω περιοχών. Στις 11 σελίδες της προσφυγής τους, περιγράφουν λεπτομερώς το βιομηχανικό τοπίο της περιοχής, δίνουν ενδεικτικές πληροφορίες για τις περιβαλλοντικά καταστροφικές μεθόδους των βιομηχανιών, αναφέρουν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανατρέχουν σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών για να υποστηρίξουν τη συνεχή αδράνεια της πολιτείας.
Oλόκληρο το άρθρο >>> tovima.gr