Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Την "κρατική πρέζα" καταγγέλλει το ΕΣΥΝ Βοιωτίας

Με αφορμή τις επικίνδυνες θέσεις που ειπώθηκαν από τον κ. Λοβέρδο στη χτεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με δημάρχους και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων καταγγέλλουμε ότι:
Η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη γενίκευση της χορήγησης υποκατάστατων από σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας οδηγεί στην απαξίωση και υπονόμευση των υπηρεσιών που στοχεύουν στην πρόληψη, στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
Η πολιτική αυτή αποτελεί ουσιαστικά χορήγηση «κρατικής πρέζας». Είναι μια πολιτική επικίνδυνη για την ασφάλεια και τη ζωή όχι μόνο των εξαρτημένων αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης. Ταυτόχρονα αφήνει τεράστια περιθώρια κέρδους στους κλινικάρχες, που θα παρέχουν πλέον έναντι αδρής αμοιβής δήθεν θεραπεία στους εξαρτημένους.
Η Κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν τους νέους στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες μαζικής ανεργίας των νέων, οικονομικής εξαθλίωσης και κοινωνικής και ατομικής ανασφάλειας αυτή η πολιτική γίνεται όχι μόνο επικίνδυνη , αλλά και καταστροφική.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη πολιτική που διαιωνίζει το πρόβλημα της εξάρτησης είτε με νόμιμες είτε με παράνομες ουσίες.
Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών με άλλες ουσίες εξαιρετικά εξαρτησιογόνες και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα (όπως η μεθαδόνη) με μοιραίες συνέπειες όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά συμβάλλει στη συντήρηση και τη διαχείριση του προβλήματος. Τέλος εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών σε ό,τι αφορά το χρήστη , τα αδικήματα για προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και καλλιέργεια κάνναβης που διώκονταν και επιβάλλονταν αυστηρές ποινές, τώρα θα διώκονται μόνο ως πταίσμα, μειώνεται δε η ποινή για τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών.
Το ΔΣ
ΕΣΥΝ Βοιωτίας
Λιβαδειά 3-8-2011