Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Συνάντηση Δημάρχων για την διαχείριση των απορριμμάτων

Πραγματοποιήθηκε στη Θήβα συνάντηση των 6 Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας με θέμα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η περεταίρω ανάπτυξη και προώθηση των δράσεων ανακύκλωσης, με έμφαση της διαλογής στην πηγή και της επεξεργασίας των απορριμμάτων, μέσω της μηχανικής διαλογής, της αναερόβιας-αερόβιας ζύμωσης για την παραγωγή ενέργειας και της κομποστοποίησης, με στόχο την μείωση των προς υγειονομική ταφή απορριμμάτων και την μετατροπή των ΧΥΤΑ (Λιβαδειάς & Θήβας) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπως επιβάλει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) αλλά και η εγκριτική απόφαση του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγχρηματοδότησε τα 2 έργα.
Παράλληλα εξετάστηκε η δυνατότητα της διαχείρισης και των λοιπών κατηγοριών αποβλήτων όπως, αγροτικά πρωτογενούς & δευτερογενούς επεξεργασίας, κτηνοτροφικά, βιομηχανικά (μη επικίνδυνα) και της λυματολάσπης των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων των Δήμων καθώς και των υλικών κατεδαφίσεων & μπαζών.
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων συζητήθηκε η δυνατότητα συνένωσης των 2 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) των 2 Διαχειριστικών Ενοτήτων (Λιβαδειάς & Θήβας), έτσι ώστε μέσα από συνέργειες, τις αναμενόμενες οικονομίες κλίμακας και την κοινή δράση να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα οι 2 Φο.Δ.Σ.Α, μέσω των Διοικητικών Συμβουλίων τους, θα πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες και μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης θα ενημερώσουν τα Δημοτικά Συμβούλια των 6 Δήμων, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Στόχος όλων μας είναι η προώθηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων που να δίνει λύση στα χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας, με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών και αυτήν του περιβάλλοντος καθώς και η ελαχιστοποίηση των ανταποδοτικών τελών για τους Δημότες, που προορίζονται για την λειτουργία των έργων.
Οι Δήμαρχοι της
Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας
- Γεωργίου Ευάγγελος, Δήμαρχος Τανάγρας
- Νικολάου Σπυρίδων, Δήμαρχος Θηβαίων
- Ντασιώτης Γεώργιος, Δήμαρχος Αλιάρτου
- Ξηρογιάννης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Ορχομενού
- Παπαγγελής Νικόλαος, Δήμαρχος Λεβαδέων
- Πατσαντάρας Ιωάννης Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας