Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τζανέτος Καραμίχας: Αδυνατώ να συναινέσω σ’ ένα νομοσχέδιο

που καταργεί τον πλέον δημοκρατικό θεσμό

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας μιλώντας στον Δυτικά 96,1 – FM εξήγησε τους λόγους, τους οποίους και στον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφείς, τονίζοντας πως «με την θεσμική μου ιδιότητα ως πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά κυρίως ως συνεταιριστής, αδυνατώ να συναινέσω σ’ ένα νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί τον πλέον δημοκρατικό, κοινωνικοοικονομικό θεσμό, που είναι ο Συνεταιρισμός». Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Καραμίχας, μεταξύ άλλων, εξήγησε πως η ίδια η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ανά τη χώρα ΕΑΣ που με επιμονή διεκδίκησαν το λεγόμενο «ξεσκαρτάρισμα», την κατάργηση δηλαδή των συνεταιρισμών «σφραγίδα» και την εξυγίανση του χώρου.
Απόσπασμα από την Συνέντευξη
Ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα, είναι «να δώσει το σύνολο της αγροτικής οικονομίας σε ιδιώτες».
Στην παρατήρηση «πώς είναι δυνατόν μια σοσιαλιστική, δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση να ενεργεί έτσι», ο κ. Καραμίχας σχολίασε:  «Μην προσβάλουμε τις έννοιες»! Όσον αφορά το διάλογο που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες, όταν η κυβέρνηση έδειξε να υπαναχωρεί και να έχει τη διάθεση να διορθώσει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είπε ότι «κανέναν διάλογο δεν κάνει η κυβέρνηση» για να συμπληρώσει πως λειτουργεί στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»…
Μια μορφή «εταιρικής συνεργασίας» είναι, μια οργάνωση ανθρώπων που συναποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, να συνεργαστούν για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στους κοινούς τους σκοπούς, Αυτό είναι ο συνεταιρισμός! Ούτε συνδικαλιστικός φορέας είναι, ούτε υπηρεσία του υπουργείου!! Τα κριτήρια είναι αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά… γεγονός που σκόπιμα αγνοεί το ΥΠΑΑΤ στο εν λόγω νομοσχέδιο.
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, όπως ο κ. Καραμίχας αποκάλυψε, είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται ένα νομοσχέδιο, του οποίου οι συντάκτες δεν εμφανίζονται!
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Καραμίχας είπε ότι το νομοσχέδιο έχει πολλά κοινά και δεν θα μπορέσει αν εφαρμοστεί, πολύ περισσότερο όχι όταν σειρά επιμέρους ζητημάτων έχουν ήδη κριθεί στα δικαστήρια. Τόνισε μάλιστα ότι ο πολιτικός αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα ενταθεί και θα λάβει, αν χρειαστεί, τη μορφή ευθείας σύγκρουσης με την κυβέρνηση.