Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΤΡΟΪΚΑ: ΚΟΨΤΕ 437 ΑΠΟ ΟΤΑ Ή ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Μπροστά στο δίλημμα να περικόψει ακόμη 437 εκατ. από την Αυτοδιοίκηση ή μειώσει ισόποσα μισθούς και συντάξεις βρίσκεται η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.grαπό την περασμένη εβδομάδα* από τα συνολικά 821 εκατ. ευρώτης Αυτοδιοίκησης αυτά που έχει δεχθεί η τρόικα είναι 384 εκατ.: η μείωση των ΚΑΠ κατά 60 εκατ., της ΣΑΤΑ κατά 150 εκατ., της μισθολογικής δαπάνης των ΟΤΑ κατά 86 εκατ., η αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες 30 εκατ., ενώ από τα υπόλοιπα οι δανειστές μας φαίνεται ότι έχουν δεχθεί μερικώς μέτρα που αφορούν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ΧΑΔΑ και σχολεία. Δηλαδή, η «διαφορά» ανέρχεται σε 437 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών - η τρόικα «έχει στυλώσει» τα πόδια σε τρεις τομείς όσον αφορά στην εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων: στην Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία και στην Άμυνα. Δεν έχει πειστεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Πάντως, πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμιζαν στηνaftodioikisi.gr πως «η μέχρι τώρα ενημέρωση - συμφωνία που έχουμε είναι ό,τι αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα· τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο». Ανέβαζαν δεν το ύψος της διαφοράς σε 275 εκατ. ευρώ και όχι σε 437 εκατ.
Συνάντηση τρόικας - ΚΕΔΕ
Στο πλαίσιο των περικοπών που γίνονται στους ΟΤΑ, κατ' εντολήν της τρόικας, αξίζει να σημειωθεί τέλος και η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 4 το απόγευμα η ΚΕΔΕ μαζί της, συνάντηση που θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη, με το δεδομένο πως τις φωνές των δημάρχων που κάνουν λόγο για λουκέτα στους δήμους λόγω της υποχρηματοδότησης.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, το σχόλιο της ΚΕΔΕ μετά την απόδοση των 132 εκατ. ευρώ (ΚΑΠ Σεπτεμβρίου - δόση Οκτωβρίου από ΠΟΕ) στους δήμους: «Δε λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, αλλά είχαμε μια θετική εξέλιξη που απομάκρυνε την ασφυξία στη ρευστότητα των ΟΤΑ».
Προϋπολογισμός 2013:
Μεγάλο στοίχημα η μείωση δαπανών
Την ίδια ώρα, σε μεγάλο στοίχημα αναδεικνύεται για το υπουργείο Οικονομικών ο Προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος προβλέπει ισχνό και αμφίβολο πρωτογενές πλεόνασμα, που δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Το προσχέδιό του περιέχει τα επώδυνα μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ και προβλέπει ύφεση -3,8% και τοποσοστό της ανεργίας να εκτινάσσεται προς το 25%.
Ειδικότερα, ο στόχος του Προϋπολογισμού 2013 είναι μείωση του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης στο ποσό των 8,048 εκατ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ ή 13,280 εκατ. ευρώ, που θα κλείσει το 2012. Ακόμη θέτει στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ύψους 1,1% του ΑΕΠ ή 2,162 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ ή 2,794 εκατ. ευρώ το 2012.
Στο σκέλος των δαπανών το μεγάλο στοίχημα είναι η μείωσή τους κατά 7,3 δισ. ευρώ, με το κύριο βάρος να επωμίζονται οι συνταξιούχοι, καθώς η κατανομή των μέτρων είναι:
  • Δαπάνη για συντάξεις: 3,799 δισ. ευρώ.
  • Μισθολογική δαπάνη: 1,1 δισ. ευρώ.
  • Αναδιάρθρωση δημοσίου τομέα: 438 εκατ. ευρώ.
  • Αναδιάρθρωση τοπικής αυτοδιοίκησης: 100 εκατ. ευρώ.
  • Κοινωνικά επιδόματα: 347 εκατ. ευρώ.
  • Υγειονομική περίθαλψη: 803 εκατ. ευρώ.
  • Εθνική Άμυνα: 304 εκατ. ευρώ.
  • Παιδεία: 132 εκατ. ευρώ.
  • Εξορθολογισμός ΔΕΚΟ 241 εκατ. ευρώ.
  • Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού μειώνονται από 69,109 εκατ. ευρώ, φέτος, σε 63,430 το 2013.
ΕΔΩ