Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Στον «αέρα» η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

permisospress
Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων και τώρα είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινήσουν οι βενζινοπώλες τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης από τη Δευτέρα, οπότε ξεκινά η περίοδος διάθεσης του καυσίμου στην αγορά.


Στη συνάντηση με τον κ. Μαυραγάνη μετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Αίτημα του κλάδου είναι να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις παραβάσεις του συστήματος «Ήφαιστος».

Σημειώνεται ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα εξισώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο . Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί από 1,35 ως 1,4 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ζήτηση θα είναι μικρή λόγω της υψηλής τιμής, των καλών καιρικών συνθηκών, της ευρείας χρήσης εναλλακτικών πηγών θέρμανσης αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί καταναλωτές έχουν απόθεμα πετρελαίου θέρμανσης από τον Απρίλιο -– Μάιο.