Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ανασφάλιστο αυτοκίνητο; Πρόστιμο, πινακίδες και δίπλωμα


Πρόστιμο 250 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας, άδειας και...
διπλώματος οδήγησης θα πρέπει επιβάλλεται σε όσους οδηγούς δεν κατέχουν ασφάλεια αυτοκινήτου.

Η εν λόγω πρόταση είχε τεθεί στο τραπέζι από την ομάδα εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση του φαινομένου (σ.σ. κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς ασφάλεια), που συστάθηκε το καλοκαίρι του 2011 και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με την σχετική πρόταση:

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών θα πραγματοποιήσει ελέγχους και διασταύρωση στοιχείων από το δικό της αρχείο, από το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και από το αρχείο οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας που εκδίδει άδειες αυτοκινήτων. Εν συνεχεία θα αναλάβει να αποστείλει απλή επιστολή σε καθέναν από τους παραβάτες που θα εντοπίσει. Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα πρέπει να προσέλθουν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ εντός 8 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής, προκειμένου να προμηθευτούν έναντι του ποσού των 250 ευρώ ένα παράβολο το οποίο θα δώσει στην ασφαλιστική εταιρεία στην οποία θα ασφαλίσει το όχημά του.

Σε περίπτωση που δεν το πράξει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε προβλέπονται οι διοικητικές κυρώσεις που αφορούν την αφαίρεση πινακίδων και αδειών για δέκα ημέρες. Μετά την παρέλευση των 10 ημερών από την αφαίρεση οι άδειες και οι πινακίδες θα επιστρέφονται στους κατόχους των οχημάτων εφόσον έχουν προσκομίσει το σήμα ασφάλισης.