Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Οι πρώτες αντιδράσεις του «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» στην Θήβα!


«Δεν διοικείται αυτός ο τόπος με το να απαντάς με αδίκημα στο αδίκημα» απαντά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Θήβας Χρ. Χαρατσής στην θεσμοθέτηση της πρακτικής «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη», που περιλαμβάνεται σε σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της άσκησης πίεσης από τους καταναλωτές προς τους επαγγελματίες.

Πρόκειται για το «μέτρο», που δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να μπορεί να μην καταβάλλει αντίτιμο σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, ακόμη και στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς σε περίπτωση που δεν λάβει απόδειξη.
Η συγκεκριμένη διάταξη θα αναγράφεται και στους καταλόγους των εστιατορίων, οπότε αν δεν δοθεί απόδειξη ο καταναλωτής μπορεί απλά να φύγει από το κατάστημα, θεωρώντας τον λογαριασμό... κέρασμα!.
«Ο κλάδος μας και αποδείξεις κόβει και νομοταγής είναι και σε όλα μέσα είναι και αυτό αποδεικνύεται από τα 120 δις τον χρόνο που λαμβάνει έσοδα το κράτος από ΦΠΑ» εξηγεί ο κ. Χαρατσής, υπογραμμίζοντας: «Όταν δεν μπορούν να κάνουν πράξη τις προεκλογικές τους εξαγγελίες για μείωση ΦΠΑ, όταν δεν μπορούν να αλλάξουν αυτά που υπόσχονται» τότε είναι αδύνατο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και το μέλος του σωματείου, που καλείται να αποπληρώσει τον ΟΑΕΕ και τις ΔΕΚΟ, λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου, εξαιτίας της αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%»…
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ αναφέρεται στα 480.000.000 ευρώ, που έχασε το κράτος από την «εγκληματική μετάταξη από το 13 στο 23% του ΦΠΑ», κατά το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, που είχε σαν αποτέλεσμα την μη απόδοση απόδειξης, αλλά παράλληλα υπογραμμίζει πως η απάντηση «με αδίκημα στο αδίκημα» δεν λύνει το πρόβλημα!
«Αν και εγώ προτρέψω τα μέλη του σωματείου, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να μην ξαναπληρώσουν, τότε θα κληθώ στον Εισαγγελέα» δηλώνει, καταλήγοντας: «Τον υφ. Ανάπτυξης ποιος θα τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις, για την κοτσάνα που είπε και θέλησε να την κάνει νόμο;». Η «κοτσάνα» ωστόσο, από χθες άρχισε να χρησιμοποιείται κατασταλτικά, για να πατάξει άμεσα και αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή στα καταστήματα μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά παράλληλα φαίνεται να δίνει και λαβή για άλλες αντιδράσεις των πολιτών, που στην συνέχεια θα δυσκολέψει αρκετά τους κυβερνώντες, οι οποίοι καλούνται επίσης «να φύγουν αφού δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους εκλέχτηκαν..».

Βοιωτική Ώρα