Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

"Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η διάπραξη αυτής της ντροπής;"

Στις 8 Αυγούστου 2012, έγινε στην πλατεία της Θίσβης λαϊκή συνέλευση των πολιτών της Θίσβης για να αποφασίσουν μπροστά στον Δήμαρχο Θήβας, εάν θέλουν να φύγει από το κτίριο της τοπικής Κοινότητας Θίσβης το Υπολιμεναρχείο Δόμβραινας και να εγκατασταθεί στο κτίριο αυτό ο φυσικός του ένοικος, που είναι το τοπικό Συμβούλιο Θίσβης και το αρχείο της Κοινότητας, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες πολιτών μετακινείται στο αυτοκίνητο του Προέδρου Θίσβης κ. Καρβούνη.
Η συνέλευση αυτή ήταν ιδιαίτερα μαζική, αφού συμμετείχαν γύρω στους 250 πολίτες, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και σύσσωμο το τοπικό συμβούλιο Θίσβης. Η λαϊκή συνέλευση έπεισε τον αμφιβάλλοντα έως τότε κ. Δήμαρχο Θήβας ότι οι συγκεντρωθείσες 280 υπογραφές των κατοίκων της Θίσβης και οι προηγούμενες σχετικές αποφάσεις του τοπικού Συμβουλίου Θίσβης, απηχούσαν πράγματι την βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα κατά τη συζήτηση που έγινε κανένας δεν ανέπτυξε αντίθετη άποψη, οι δε Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Καρβούνης και το μέλος του τοπικού Συμβουλίου κ. Σάλτας δεν πήραν τον λόγο, μένοντες σιωπηροί στην ομόθυμη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης να εγκατασταθεί το τοπικό Συμβούλιο στον φυσικό χώρο του, ήτοι το κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Θίσβης, όπου φιλοξενείται το Υπολιμεναρχείο Δομβραίνας, το οποίο ζήτησαν να μετεγκατασταθεί σε κάποιον άλλο χώρο, αφού λόγω της δέσμευσης του χώρου, είναι δυσχερής μέχρι σήμερα η λειτουργία του τοπικού Συμβουλίου. Την θέση των κατοίκων της Θίσβης, όπως είχε διατυπωθεί και με απόφαση του τοπικού συμβουλίου εισηγήθηκε και ανέπτυξε ο τοπικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μιχάλης, χωρίς να υπάρξει αντίλογος από κανένα. Μετά την ομόθυμη απόφαση και της λαϊκής συνέλευσης Θίσβης, ο κ. Δήμαρχος Θήβας δεσμεύτηκε ενώπιον όλων, ότι θα γίνει πράξη η απόφαση των πολιτών της Θίσβης.
Πλην όμως, … Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28-12-2012, ακύρωσε και απαξίωσε την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης της τοπικής Κοινότητας Θίσβης για την μετεγκατάσταση του Υπολιμεναρχείου Δόμβραινας από το κτίριο της τοπικής κοινότητας Θίσβης και την εγκατάσταση σε αυτό της Τοπικής Κοινότητας και του Τοπικού Συμβουλίου Θίσβης. Μάλιστα κατά το άρθρο 91 του ν. 3852/2010, κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα διαθέτει τοπικό ή δημοτικό γραφείο, πράγμα που αδυνατεί να διαθέτει η τοπική Κοινότητα Θίσβης, αφού η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας της το αρνείται.
Η απόφαση αυτή αποτελεί εκτροπή σε βάρος της δημοκρατίας και της έννοιας της τοπικής αυτοδιοίκησης και μελανό σημείο της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την αυξημένη σε δημοκρατική νομιμοποίηση απόφαση της μαζικής Λαϊκής Συνέλευσης της Θίσβης.
Είναι πρωτοφανές, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, να ψηφίζει κατά της επαναφοράς του κτιρίου της Κοινότητας στα χέρια της Κοινότητας, κι ενώ είχε ψηφίσει σε αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου να φύγει το Υπολιμεναρχείο. Είναι δυνατόν αυτός ο Πρόεδρος να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τοπικής Κοινότητας;
Μελανό σημείο αποτελεί επίσης η ψήφος, η στάση και η επιχειρηματολογία του δημοτικού συμβούλου προερχόμενου από την ενότητα Δομβραίνας κυρίου Μίχα, καθώς και του τοπικού Συμβούλου κου Σάλτα, καθώς και όλων όσων ψήφισαν αρνητικά και λευκό στην δημοκρατικά ληφθείσα και αυτονόητη, για κάθε πολίτη και αυτοδιοικητικό, παραπάνω απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης Θίσβης.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η διάπραξη αυτής της ντροπής; Απαιτείται ο σεβασμός στην απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης Θίσβης με την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και την απόδοση στην Τοπική Κοινότητα Θίσβης του κτιρίου που της ανήκει για να μπορεί να ανταποκριθεί στον σκοπό που το Σύνταγμα και οι νόμοι έχουν ορίσει, δηλαδή τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.


Θήβα 02-01-2013
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΜΑΣ
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θήβας