Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα»


Πολίτες αλληλέγγυοι
Σε καιρούς κρίσης και επίθεσης, κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, υπαρξιακής, επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις, στη ζωή μας την ίδια, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση επιβίωσης όσων πληττόμαστε από την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Η αντίσταση είναι μονόδρομος απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού, η αυτοοργάνωση είναι το εφαλτήριο για την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και την χειραφέτηση των «από κάτω».......

Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια. Στον πόλεμο που ζούμε αντιπαρατάσσουμε την μεγαλύτερη αντίσταση, την αντίσταση αλληλεγγύης. Είναι ο μόνος δρόμος για να μην παραδοθούμε ως κοινωνία στον κατακερματισμό, τον κανιβαλισμό, τον εκφασισμό, τον εφησυχασμό, την μοναξιά και την απομόνωση. Παράλληλα είναι δρόμος αντίστασης στην ανάπτυξη αντικοινωνικών φαινομένων, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, η ανάπτυξη ρατσιστικών, φασιστικών και εθνικιστικών τάσεων. Το σύνθημα κανείς μόνος στη κρίση συμπυκνώνει τη λογική της παρέμβασής μας.
Αφετηρία μας είναι η αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων με την ανταλλαγή, την αλληλοβοήθεια, το μοίρασμα αγαθών, δεξιοτήτων και χρόνου και παράλληλα η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της λαϊκής συμμετοχής και αυτοοργάνωσης. Το όραμά μας είμαι κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων με ισότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ξεπερνάμε τη παγίδα της ατομικής φιλανθρωπίας. Η φιλανθρωπία κατευνάζει και απενοχοποιεί, η αλληλεγγύη αφυπνίζει και ενεργοποιεί. Στόχος δεν είναι η ελεημοσύνη αλλά η ανάγκη προσφοράς και η αγωνιστική διάθεση για να αλλάξουν οι συνθήκες που μας έφεραν στην κατάσταση της φτώχειας.
Η αυτοοργάνωση των από κάτω
Εμείς οι άνθρωποι από τα κάτω, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, υγειονομικοί και ασθενείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές διαφορετικών πολιτικών εντάξεων και ιδεολογικών πεποιθήσεων, αλλά όλοι και όλες πεισμένοι ότι οι μνημονιακές πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και πως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στη κρίση. Είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο έμπρακτης αλληλεγγύης με δράσεις όπως:
Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο. Κοινωνικό παντοπωλείο
Δωρεάν διανομή τροφίμων Ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια
Υποστηρικτικά μαθήματα Δομή νομικής υποστήριξης

Απευθείας σχέσεις παραγωγών-καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες
Τρόπους αλληλεγγύης κοινωνικής οικονομίας – κοινωνικό νόμισμα
Παράλληλα να αναπτύξουμε δράσεις αντίστασης που θα στοχεύουν:
- Στη δημιουργία ενός κινήματος προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων.
- Στη διασφάλιση της διατήρησης της μικρής ιδιοκτησίας και κυρίως της κατοικίας από τις αβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις (χαράτσια).
- Στην ύπαρξη παροχής ρεύματος και νερού για όλες τις οικογένειες και κυρίως αυτές των ανέργων.
- Στο σταμάτημα των κατασχέσεων μικροϊδιοκτησιών και κυρίως της πρώτης κατοικίας, για μικροοφειλές από βάρβαρους φόρους .
- Στη δημιουργία ενός κινήματος ενάντια στην υποβάθμιση των παροχών υγείας προς τους πολίτες, στη διασφάλιση λειτουργίας του Νοσοκομείου Θήβας, όπου προσπαθούν μέσα από την αποστελέχωση του και την υποχρηματοδότηση να τοαπαξιώσουν και να το κλείσουν αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες πολίτες της περιοχής.
- Στη δημιουργία ενός κινήματος για παροχές προς τους ανέργους ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς ένα αποδεκτό επίπεδο επιβίωσης.
- ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καιρός είναι εκτός από αγανακτισμένοι πολίτες να γίνουμε και πολίτες αλληλέγγυοι. Αυτοί στηρίζονται και επενδύουν στην παθητικότητά μας, εμείς τους απαντάμε μεαλληλεγγύη, συμμετοχή και αυτοοργάνωση.
Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο στο φουαγιέ θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου που φιλοδοξούμε να συστήσουμε στην πόλη και στην περιοχή μας. Η συμμετοχή μας θα αποδείξει και την ευαισθησία μας. Οι πράξεις μας θα επιβεβαιώσουν τα λόγια και τις σκέψεις μας.
Είναι η ώρα που οι φορείς και οι κοινωνικές ομάδες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ