Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Επιστρατεύουν το «Μεγάλο Αδερφό» εναντίον των μεταναστών

Ηλεκτρονικά μέσα και δορυφόροι θα εποπτεύουν τα σύνορα της Ε.Ε.



Με πρωτοβουλία της Επιτρόπου για θέματα εσωτερικής πολιτική Σεσίλια Μάλστρομ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μία νέα εποχή αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε λίγο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος "να μην περνάει ούτε κουνούπι" όπως τόνισε εκπρόσωπος της, ο οποίος ανέλυσε τους δύο πυλώνες. Πρώτος θα είναι το σύστημα EUROSUR, ένα πλέγμα δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα χτενίζουν τη Μεσόγειο με ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας και τις ακτές πλησίον της Β.Αφρικής. Δεύτερος πυλώνας θα είναι τα λεγόμενα "έξυπνα σύνορα", τα οποία θα αποτελούνται από ένα σύνολο τεχνολογικών δυνατοτήτων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ραντάρ, συσκευές βιομετρικής εξέτασης προσώπων κλπ), τα οποία θα τεθούν στην υπηρεσία της Frontex και των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει από ειδικούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας και προειδοποιούν για "μπάχαλο" μεταφορές και μετακινήσεις πολιτών από χώρες εκτός Ε.Ε. που θα εισέρχονται με ατομικά Μέσα. Στις Βρυξέλλες πάντως δεν ανησυχούν αλλά βεβαίως και ούτε προς το παρόν ξεκαθαρίζουν τι θα συμβεί με τα προσωπικά δεδομένα όσων καταγράφονται.