Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σαρακοστή ...όλο το χρόνο για τους Έλληνες.


Στροφή σε διατροφή χαμηλότερου κόστους λόγω της οικονομικής κρίσης έχει κάνει η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών που πλέον έχει πιο συχνά στο τραπέζι όσπρια, ρύζι και πατάτες.

Όπως κατέγραψε έρευνα του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε..συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ, με θέμα: “Διατροφή και Οικονομική κρίση”, το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων και του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες έχουν ελλατώσει κατά 63,7% την κατανάλωση κρέατος, αντίστοιχα την κατανάλωση ψαριών κατά 60,5%, γλυκών κατά 51,2% και του αλκοόλ κατά 48,8%.

Μην μπορώντας πλέον αρκετές οικογένειες να ξοδεύουν πολλά χρήματα για τη διατροφή τους έχουν υιοθετήσει φθηνότερες λύσεις και πλέον μαγειρεύουν πιο συχνά όσπρια, ρύζι και πατάτες κατά 70,8%, λαχανικά κατά 46,9% ενώ οι μισοί (50,2%) το “έχουν ρίξει” και στο ψωμί, που ως γνωστόν φέρνει πιο γρήγορα αίσθημα κορεσμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 44% ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών.

Επίσης το 93% δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις εξόδους για φαγητό.