Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ο Βενιζέλος απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση


Γράφτηκε από τον KentriNews.gr

Στον αέρα πήγε να τιναχθεί η κυβερνητική συνεργασία το βράδυ της Δευτέρας, με επίκεντρο το μέλλον της ΕΡΤ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση, στη σκιά της αποτυχημένης προσπάθειας...

πώλησης της ΔΕΠΑ, να μπει λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση και μετά, με ένα σχέδιο λεγόμενης «εξυγίανσης» να ανοίξει και πάλι με πολύ λιγότερους εργαζόμενους και σε άλλο πλαίσιο λειτουργίας.

Πρόκειται πάνω κάτω για το γνωστό σχέδιο, που είχε δει προ καιρού το φως της δημοσιότητας και είναι πέρα για πέρα υπαρκτό.

Η προσπάθεια υλοποίησής του εκδηλώθηκε λίγο μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ γιατί προφανώς κρίθηκε ότι χρειάζεται μία ισχυρή κίνηση αντιπερισπασμού, ώστε να αλλάξουν οι αρνητικές εντυπώσεις, που διαμορφώθηκαν στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων ή και γιατί εκτιμήθηκε ως ενδεδειγμένη χρονική και πολιτική στιγμή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάτι σαν ένα είδος «ξαφνικού θανάτου», θα γινόταν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου......
Μόνο, που προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα, που ανέτρεψε τις εξελίξεις. Μόλις ενημερώθηκε αρμοδίως το ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε έντονα, απειλώντας ακόμη και με γενική κυβερνητική κρίση.

Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για δραματικές συζητήσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποπράτους, που διήρκησαν αρκετή ώρα και απασχόλησαν σχεδόν όλη την ηγετική κλίμακα.

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρο όμως και δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, με αποτέλεσμα οι εμπνευστές του να υποχωρήσουν, αν και η τύχη της ΕΡΤ και των εργαζομένων της κάθε άλλο παρά θετική διαγράφεται έτσι κι αλλιώς.

Δυσφορία και για ΔΕΠΑ

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική ηγεσία, είναι βαρύ με πολλές αφορμές, ακόμη και με τους χειρισμούς στο θέμα της ΔΕΠΑ.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει εδώ και μέρες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις αρνητικές διαθέσεις των ευρωπαίων, σχετικά με το ρωσικό ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει δέκτης αυτών των διαθέσεων κατά την παραμονή προ τριών εβδομάδων στη Λειψία, όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Όταν όμως επιχείρησε να ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό, εκείνος εμφανίστηκε να μην ανησυχεί καθόλου και μάλιστα διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Βενιζέλος θα θέσει εκ νέου και με την πρώτη ευκαιρία θέμα συντονισμού και πιο καλής συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και ιδίως των πολιτικών αρχηγών. Στους δε συνομιλητές του αφήνει να φανεί ότι δεν έχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κ. Σαμαρά να χειριστεί μόνος του μείζονος σημασίας θέματα.

Πηγή:protothema.gr