Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Φάμπρικα ύποπτων πιστοποιητικών γεννήσεων είχαν στήσει στο ληξιαρχείο Aθηνών


Τους επικεφαλής του ληξιαρχείου του δήμου Αθηναίων και δύο ακόμη υπαλλήλους που χειρίστηκαν την πλειονοότητα των περιστατικών δηλώσεων ετεροχρονισμένων γεννήσεων (που παρουσίασαν γεωμετρική πρόοδο την τελευταία διετία) «ξήλωσε» ο δήμαρχος του δήμου της πρωτεύουσας Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου που έγινε στο ληξιαρχείο Αθηνων με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας για την περίοδο από το 2008 -2013, δηλαδή από τότε που εγκαταστάθηκε το μηχανογραφικό σύστημα μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με Tanea.gr και βάσει των όσων ανακοίνωσε ο κ. Καμίνης τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των δηλώσεων ετεροχρονισμένων γεννήσεων. Συγκεκριμένα το 2011 καταγράφηκαν 50 περιπτώσεις, το 2012 200 και το 2013 400.

Ολες οι γεννήσεις αυτές φέρονται να πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων ενώ ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται κυρίως σπίτια της τέταρτης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων, δηλαδή περιοχές όπου υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά. Επίσης, η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί αλλά συχνά, περισσότερα ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά ήταν «αγνώστου πατρός».

Ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησε στην απομάκρυνση της προϊσταμένης και της διευθύντριας του ληξιαρχείου του δήμου Αθηναίων αλλά και όλων των υπαλλήλων που χειρίστηκαν τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά, ενώ, παράλληλα, ζήτησε τη διενέργεια σε βάθος διοικητικού ελέγχου με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Από το ληξιαρχείο Αθηνών είχε εκδοθεί και το πιστοποητικό γέννησης της μικρής Μαρίας

Ο πρώτος σύντομος έλεγχος στο ληξιαρχείο Αθηνών ξεκίνησε μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας αφού από το συγκεκριμένη υπηρεσία είχε εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης και βάπτισης του μικρού κοριτσιού. Μάλιστα, την Παρασκευή ο δήμος Αθηναίων είχε εκδόσει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, με ληξιαρχική πράξη γέννησης που εκδόθηκε από τον δήμο Αθηναίων, καταδεικνύει το εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων.

Με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου!

Ο δήμος Αθηναίων θα αναμείνει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».

iefimerida.gr