Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Στα «χαρακώματα» για τις αυτοδιοικητικές του 2014

Τα πρώτα ονόματα για τη Στερεά και τη Λιβαδειά

«Κλειδί» ο εκλογικός νόμος

Επτά μήνες απομένουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων τόσο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και για τον δήμο Λιβαδειάς.

Σχετικά με την περιφέρεια και τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν από τη Ν.Δ. ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους από τη Φθιώτιδα ο πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος και ο πρώην νομάρχης Βοιωτίας Νίκος Στάμος.

Ωστόσο πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για τον δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη.

Έντονη δηλαδή είναι η κινητικότητα που παρατηρείται κυρίως στο «στρατόπεδο» της Ντόρας Μπακογιάννη γεγονός που βάζει σε σκέψεις αρκετούς δεδομένου ότι πυροδοτεί σειρά σεναρίων

Πολλά όμως ακούγονται και για επέκταση της «συγκυβέρνηση» με κοινής αποδοχής υποψηφίους από ΝΔ. και ΠΑΣΟΚ και στις περιφέρειες χωρίς να αποτελεί εξαίρεση η περιφέρεια Στερεάς.

Μάλιστα δημοσιεύματα θέλουν τα δύο κόμματα να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, με αναλογία 9 περιφέρειες για τη ΝΔ και 4 για το ΠΑΣΟΚ με περισσότερες πιθανότητας η Στερεά να παραμένει με πράσινο υποψήφιο έχοντας τον πρώτο λόγο και πάλι ο νυν περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.

Σε ότι αφορά τη Λιβαδειά όλα δείχνουν ότι ο νυν δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής ετοιμάζεται για μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Τα πολλά προβλήματα στο δήμο, το κλείσιμο του πανεπιστημίου και οι ανεξαρτητοποιήσεις από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας του Βασίλη Παπαλάμπρου και του Νίκου Ζορμπά δεν δείχνουν να πτοούν τον κ. Παπαγγελή ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει την στήριξη από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κάτι άλλωστε που έστω και ανεπίσημα παρατηρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές αν και ήδη δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του όπως ο Σπύρος Γκικόπουλος δείχνουν να κρατούν αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καραμάνης, επιμένει στην απόφασή του να ηγηθεί ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για το Δήμο Λεβαδέων με στόχο, όπως ο ίδιος δηλώνει «να ανακοπεί η οπισθοδρόμηση της πόλης».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ήδη έχει αρχίσει την κατάρτιση ψηφοδελτίου φροντίζοντας να διαψεύσει τους εσωκομματικούς του αντίπαλους στη ΝΔ που «βλέπουν» δυσκολίες περιμένοντας παράλληλα την επίσημη θέση του κόμματος.

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Γιώτα Πούλου η οποία στις προηγούμενες εκλογές ηγήθηκε ανεξάρτητου ψηφοδελτίου ήδη ετοιμάζεται έχοντας όλο αυτό το διάστημα διατηρήσει «ζωντανό» τον πυρήνα του συνδυασμού της.

Τέλος η «Λαϊκή Συσπείρωση» με την στήριξη του ΚΚΕ θα συμμετάσχει σίγουρα στις εκλογές με δικό της ψηφοδέλτιο. Ο νυν επικεφαλής της παράταξης Νώντας Κοτσικώνας σε παλαιότερη συνέντευξή του δεν φάνηκε πρόθυμος να ηγηθεί και πάλι του συνδυασμού. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν να πάρει τη «σκυτάλη» ο νυν δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Αρκουμάνης.

Γεγονός είναι ότι στις όποιες εξελίξεις τόσο για την περιφέρεια όσο και για το δήμο σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο εκλογικός νόμος αφού το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Ένα τους υποψήφιους περιφερειάρχες και ένα για τους υποψήφιους συμβούλους.

Σύμφωνα με τα όσο μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το σχέδιο απαιτεί πλήρη συνδυασμό για όλους τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, γεγονός που ουσιαστικά αποκλείει τους μεμονωμένους υποψήφιους αφού θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων αλλά και να «πιάσουν» ένα πλαφόν της τάξης του 5%».

Γ.ΜΠΑΡ.