Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

«Φάμπρικα» με πλαστά δικαιολογητικά



Με πλαστά δικαιολογητικά και παραποιημένα στοιχεία επιτήδειοι προσπαθούν να βάλουν χέρι στα επιδόματα του ΟΓΑ, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Σε αυτή τη φάση έχουν «κοπεί» 100.000 αιτήσεις (δηλαδή το 15% όσων συνολικά κατατέθηκαν), καθώς διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν ιστορίες καθημερινής τρέλας, όπου επιτήδειοι εμφανίζουν ξένα παιδιά (όπως συνέβη πρόσφατα με τη μικρή Μαρία που βρέθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων) ή κρύβουν το εισόδημά τους για να πάρουν την επιδότηση. Μάλιστα εκτιμάται πως πίσω από πολλά περιστατικά κρύβονται κυκλώματα, καθώς σε τουλάχιστον 1.500 περιπτώσεις οι «δικαιούχοι» εμφανίζουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό ή ίδιο ΑΜΚΑ.

Από τους ελέγχους που κάνει ο ΟΓΑ προκύπτει πως:

-Σε 55.000 αιτήσεις -οι οποίες έχουν ήδη απορριφθεί- υπάρχει υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως τα άτομα που ζητούσαν το επίδομα άλλο εισόδημα δήλωναν στην εφορία (στο Ε1) και άλλο στο έγγραφο προς τον ΟΓΑ (Α21) ώστε να πάρουν την οικονομική βοήθεια!

-Σε 11.000 αιτήσεις δεν φαίνεται η διαμονή της οικογένειας που ζητά την επιδότηση (σε πρώτη φάση ελέγχονται οι 1.600 ένορκες βεβαιώσεις που έχουν κατατεθεί).

-Σε περίπου 1.500 αιτήσεις το επίδομα διεκδικούν ανύπαντροι άντρες, που από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει ότι έχουν παιδιά.

-Σε 1.000 περιπτώσεις τα άτομα που έχουν υποβάλει αίτηση εμφανίζονται να έχουν κοινό ΑΜΚΑ. Ωστόσο αυτό είναι αδύνατον, καθώς ο αριθμός είναι ατομικός!

-Σε περισσότερες από 500 αιτήσεις οι δικαιούχοι δηλώνουν τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό (τώρα ερευνάται αν πρόκειται για κύκλωμα).

real.gr