Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κοροναϊός MERS: Τι είναι ακριβώς και ποια είναι τα συμπτώματα


ios

Ανησυχία προκαλεί το κρούσμα του θανατηφόρου κοροναϊού ΜΕRS στη χώρα μας, την ώρα που ο 69χρονος ασθενής νοσηλεύεται στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η σύζυγός του και συνεπιβάτες του στην πτήση παραμένουν σε καραντίνα και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχει από τον ιό.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 69χρονος
Η κατάσταση του 69χρονου παρουσίασε επιδείνωση και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα όσων έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, όπως η σύζυγός του και επιβάτες που κάθονταν κοντά του κατά την διάρκεια της πτήσης.
Στο μεταξύ, ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην περιοχή Αμφιάλης Κερατσινίου εντοπίστηκε την Κυριακή του Πάσχα και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει αποστείλει οδηγίες για τη νόσο σε όλα τα νοσοκομεία.

Τι είναι ο κοροναϊός MERS
Ο ιός MERS θεωρείται πιο θανατηφόρος, αλλά όχι τόσο μολυσματικός, όσο ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο το 2003.
Είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο και δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
Έως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων.
Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS που διαγνώστηκε στην Ευρώπη, ενώ ασθενείς έχουν καταγραφεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν και Κουβέιτ.

Τα συμπτώματα
Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται από τον ιό εκδηλώνουν προβλήματα στο αναπνευστικό, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ο ιός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς στο 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο MERS μεταδίδεται με την επαφή από άτομο σε άτομο.
Η προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη, όμως, δεν αποκλείεται να μεταδόθηκε αρχικά από κάποιο ζώο, πιθανότατα  τις καμήλες, ενώ άγνωστο παραμένει και το αν μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής ή με άλλο τρόπο.

Πώς να προφυλαχθείς
Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο, τα μέτρα πρόληψης έχουν τεράστια σημασία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα μέτρα που συστήνονται για την προστασία από το MERS είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου (π.χ. βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως η Αραβική Χερσόνησος.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η έγκαιρη επίσκεψη σε γιατρό, ιδίως από άτομα που έχουν συμπτώματα και έχουν επιστρέψει από χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα εντός 14 ημερών από την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει το καλό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά την διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος και η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια ώστε να αποφεύγεται η διασπορά μικροβίων.