Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

20μελής Διεθνής ομάδα Αρχαιολόγων στην Θήβα!



Νέες ανασκαφές στην Οπλοθήκη και το κεντρικό Ανάκτορο…

Για πινακίδες, ελεφαντόδοντο και το Δωμάτιο του Θησαυρού…

Β. Αραβαντινός: «Όποιοι βούλονται για αυτή την πόλη, που αξίζει πολλά και της τα χρωστάμε»

Με στόχο τις πινακίδες της Οπλοθήκης επί της οδού Πελοπίδου και το Δωμάτιο του Θησαυρού του κεντρικού Ανακτόρου της οδού Αντιγόνης, εργάζονται πυρετωδώς οι δυο ομάδες Αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Β. Αραβαντινό…

Είκοσι άτομα από Πανεπιστήμια της Σορβόννης και άλλα περιφερειακά της Γαλλίας, το αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης , το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το Ελβετικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και πολλούς εθελοντές «όποιοι βούλονται για αυτή την πόλη που αξίζει πολλά και της τα χρωστάμε» όπως υπογραμμίζει ο κ. Αραβαντινός, ανασκάπτουν καθημερινά τα δυο σημεία της πόλης, μέχρι να φτάσουν τον στόχο τους…

Ο λόγος για τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του παλαιότερου Ιδρύματος της χώρας μας, (1837), που γίνονται σε συνεργασία με την Εφορία των Αρχαιοτήτων Θήβας, στα πλαίσια του 5ετούς προγράμματος συστηματικών ανασκαφών και για πρώτη φορά στην ιστορία των Θηβών…

«Έχουμε δυο τομείς: Ο ένας στο κέντρο, στην οδό Αντιγόνης , στο λεγόμενο κεντρικό ανάκτορο και ο άλλος στα παραρτήματα του ανακτόρου, στην οδό Πελοπίδα, που έμειναν στην βιβλιογραφία ως οπλοθήκη» περιγράφει ο κ. Αραβαντινός, εξηγώντας πως οι ομάδες επιχειρούν πρώτα στην Οπλοθήκη, καθώς οι επιχώσεις είναι μικρότερες, ενώ παράλληλα ανοίγεται μια τεράστια τομή στο κέντρο ώστε να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα ασφαλείας, τα οποία την περσινή χρονιά τον ανησύχησαν…....
Τα φετινά ευρήματα για τον Β. Αραβαντινό είναι γνωστά! Πινακίδες και ελεφαντόδοντα στον χώρο της Οπλοθήκης, όπου έχει αρχίσει ήδη το κοσκίνισμα…

Στον χώρο του ανακτόρου αναμένεται να «μπουν» στον χώρο του Θησαυρού, που τους χωρίζει η οδός Αντιγόνης, καθώς γνωρίζουν ήδη το δωμάτιο των πύθων, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φτάσουν ως τα μυκηναϊκά στρώματα, καθώς υπολείπονται ακόμα 3 μέτρα βάθος…

Οι ομάδες θα παραμείνουν στην Θήβα για 6 εβδομάδες σύμφωνα με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όμως οι οικονομικές δυνατότητες του Β. Αραβαντινού αρκούν για πεντέμισι …

Όσο για το περίφημο ψηφιδωτό, το οποίο ανακαλύφθηκε πέρσι και που πολλοί θα ήθελαν να το δουν, αυτό δεν αφαιρέθηκε για λόγους στρατηγικής και παραμένει στον χώρο και στην θέση του καλυμμένο…

Τα περσινά ευρήματα πάντως, παρουσιάστηκαν στις 9 Μαϊου, μαζί με τις άλλες μεγάλες ανασκαφές της Ελλάδας και δημοσιεύτηκαν στο «ΕΡΓΟΝ» της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που ήδη κυκλοφορεί και αναφέρει χαρακτηριστικά: « Στον πρώτο τομέα, του ανακτόρου, έγινε βαθύτατη τομή βάθους σχεδόν 6 μέτρων και βρέθηκε το δάπεδο οικήματος των μυκηναϊκών χρόνων , καλυμμένο με υπολείμματα πυρκαγιάς πάχους 1 μέτρου. Στο στρώμα αυτό της πυρκαγιάς, της καταστροφής όπως λέγεται, βρέθηκε άφθονη κεραμική, ποικίλα αποθηκευτικά αγγεία, μαγειρικά τριποδικά σκεύη, αλλά και πολυτελέστερα και λεπτόλεπτα. Κύπελα, κύλικες, σκύφοι, ψευδόστομοι αμφορείς, αλάβαστρα ως και δυο κρατήρες. Η ποσότητα της κεραμικής και το είδος της φανερώνουν ότι ο χώρος ήταν αποθήκη ή μαγειρείο και πιθανώς να εξεπλήρωνε και τις δυο χρήσεις: Ήταν ένα μαγειρείο για πολλά πρόσωπα που διέθετε αναλόγου αριθμού μαγειρικά σκεύη και σερβίτσια και ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγεται και θραύσμα μικρογραφικής τοιχογραφίας, που εικονίζει κυνήγι ελαφιών.

Στην ίδια περιοχή του ανακτόρου, σε τομή βάθους 1.80 μέτρων, βρέθηκε μέρος κρηναίου οικοδομήματος με τοίχους ύψους 0.60 μ. και δάπεδο ψηφιδωτό του 4ου μ.Χ αιώνα, όπου εικονίζονται θαλάσσια είδη….

Στην Οπλοθήκη , σε τομή αρκετού βάθους , βρέθηκαν μυκηναϊκοί τοίχοι της ανακτορικής και μετανακτορικής περιόδου και σε δυο στρώματα πήλινα ανθρωπόμορφα ειδώλια ως και ζώων και λεπίδες οψιανού…. Στο κατώτερο στρώμα μάλιστα, βρέθηκαν πολλά μυκηναϊκά με διάκοσμο όστρακα από ελεφαντοστούν, οψιανοί, πυριτόλιθοι και θραύσματα κονιαμάτων»..

Στο «ΕΡΓΟΝ» τέλος, δημοσιεύεται και η ανακάλυψη του περίφημου ψηφιδωτού, το οποίο αργοτερα αναμένεται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.

VIOTIKI ORA