ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
Τα έργα του κορυφαίου Θηβαϊου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας της ΔΗΚΕΘ του Δήμου Θηβαίων, με αφορμή τα 201 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Θηβαϊου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.
Η εκδήλωση περιελάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ( ακριβή αντίγραφα από την Εθνική Πινακοθήκη) του κορυφαίου ζωγράφου, τα οποία θα φιλοξενούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας μέχρι τις 28 Μαρτίου, καθώς και διάλεξη για τη ζωή και το έργο του “ζωγράφου της Επανάστασης” και θεμελιωτή της λεγόμενης “Σχολής του Μονάχου” με ομιλήτρια την κα Λαμπρινή Καρακούρτη, επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης .
Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, είπε:
“Η Θήβα, στη μακραίωνη ιστορία της, έχει να επιδείξει σημαντικές προσωπικότητες και στον πολιτισμό και στις τέχνες. Αυτή η παραδοχή μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανάμεσα στα αντίγραφα των δημιουργιών του μεγάλου Θηβαίου ζωγράφου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ, του ζωγράφου της επαναστατημένης Ελλάδας και της Εθνεγερσίας.
Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, τιμώντας όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα. Αν και σήμερα είμαστε ελεύθεροι Έλληνες, βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, όπου η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη για όλους μας, λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να ανατρέξουμε και να στηριχθούμε στην ιστορική μνήμη του έθνους, στα εθνικά μας βιώματα και ιδεώδη, γιατί είναι εκείνα που σαν φάρος θα μας δείξουν το σωστό δρόμο, θα μας γεμίσουν με θάρρος, κουράγιο και αισιοδοξία, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες δυσκολίες.
Τα έργα του κορυφαίου ζωγράφου, που φιλοξενούνται σήμερα και για λίγες μέρες ακόμα στη γενέτειρά του, αποτελούν πνευματική παρακαταθήκη για το έθνος μας και μεταγγίζουν μέσα μας τα ήθη, τα έθιμα, τις θυσίες, τον ηρωισμό και το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων. Οι εμπειρίες των παιδικών του χρόνων, που ξεκινούν από την πολύπαθη Θήβα, ο απαγχονισμός του πατέρα του Πέτρου, Αγωνιστή της Επανάστασης, από τους Τούρκους το 1821, παίζουν καθοριστικό γεγονός για την πορεία του. Η προσωπική αυτή τραγωδία μαζί με τα αλλεπάλληλα συνταρακτικά γεγονότα που ακολούθησαν στην περίοδο της Επανάστασης, χαράχτηκαν στη φαντασία και τη μνήμη του.
Έτσι από πολύ νωρίς επιλέγει το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί σ’ όλη του τη ζωή, μέσα από το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες του και μορφοποιεί τις ηρωικές αλλά και τραγικές εικόνες που κουβαλά από τα χρόνια της επανάστασης. Γι' αυτό και δικαιολογημένα θεωρείται ως ο Ζωγράφος της Επανάστασης.
Ως Δημοτική Αρχή αγκαλιάζουμε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Φροντιστηρίου Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας που σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, τιμούν το μεγάλο ζωγράφο με αφορμή τα 201 χρόνια από τη γέννησή του. Θερμά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση τόσο της έκθεσης όσο και της διάλεξης”.