Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία η επετειακή εκδήλωση Δήμου Θηβαίων και Συνδέσμου Αποστράτων & Εφέδρων Αξ/κων Θήβας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Συλλόγου Φιλοπροόδων “ο Επαμεινώνδας” (Σ.Φ.Ε.) , η επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου του 1821, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων και ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας, με ομιλητή τον συγγραφέα, ιστορικό και μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων Λισαβόνας Πορτογαλίας κ. Tonys Breidel Χατζηδημητρίου (δείτε εδώ το βιογραφικό του), ο οποίος μίλησε για τη συμμετοχή των φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θήβας “Τα Κονάκια” που χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου είπε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα παρόντες όλοι εδώ τιμούμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821,τιμούμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα. Τιμούμε την Αναγέννηση του Ελληνικού έθνους. Σήμερα, δυστυχώς ως ελεύθεροι Έλληνες, βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία ουδέποτε είχαμε φανταστεί και ουδέποτε περιμέναμε να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα, τη χώρα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Νομίζω λοιπόν ότι σήμερα είναι απαραίτητο και αναγκαίο να ανατρέξουμε και να στηριχθούμε στην ιστορική μνήμη του έθνους μας. Να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και που πάμε. Η ομιλία με τίτλο: «Η Συμμετοχή των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», η οποία θα εκφωνηθεί από τον συγγραφέα, ιστορικό και μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων Λισαβόνας Πορτογαλίας κ. Tonys Breidel Χατζηδημητρίου, τον οποίο με χαρά καλωσορίζω στην πόλη μας και τον ευχαριστώ για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θήβας “Τα Κονάκια”, θα μας μεταφέρει σε ειδικότερες συνθήκες της εποχής και θα μας επιτρέψει να προβληματιστούμε αντιστοιχίζοντας ίσως τα ιστορικά γεγονότα με τα σύγχρονα προβλήματα, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα και ενδεχομένως να βρούμε και απαντήσεις σε αυτά. Πιστεύω, ότι πλέον έχει καθιερωθεί στη συνείδησή μας, η διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, προκειμένου όχι μόνο να τιμούμε τις εθνικές επετείους αλλά και για να καταπολεμήσουμε τη λήθη, η οποία αποτελεί βασική απειλή της ιστορικής μας ταυτότητας και προέλευσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δήμου Θηβαίων όλους τους συμμετέχοντες στην αποψινή βραδιά και να τους συγχαρώ για την προθυμία και τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση αυτή”.