Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τέλος τα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις


Με στόχο την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλει η εφορία σε σειρά παραβάσεων (π.χ. μη έκδοση αποδείξεων), το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές.

Λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας των προστίμων που επιβάλλονται έπειτα από τους σχετικούς ελέγχους στο τραπέζι έχει πέσει η παράμετρος του εκτιμώμενου φόρου .Οι χαμηλές... πτήσεις στην εισπραξιμότητα των προστίμων έχουν κάνει το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει πλέον την αντικατάστασή τους από έναν εκτιμώμενο φόρο. Ειδικότερα, ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας στο άρθρο 33 προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να εκδίδει... ραβασάκια με φόρο κατ’ εκτίμηση. Τώρα, λοιπόν, εξετάζεται η διάταξη αυτή να επεκταθεί και να αφορά εκτός από τις μη υποβληθείσες αποδείξεις και τις μη εκδοθείσες.

Σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση αποδείξεων, θα αξιοποιούνται όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές για να βεβαιώσουν πλέον τον φόρο που δεν αποδόθηκε από τον παραβάτη, αφήνοντας στην άκρη τα πρόστιμα. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία δεν θα κυνηγά έναν επιχειρηματία για την είσπραξη προστίμων αλλά για την είσπραξη φόρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Κούρεμα» στα πρόστιμα

Επίσης έχουν γίνει εισηγήσεις στο Yπουργείο Οικονομικών για... κούρεμα των προστίμων από τη μη έκδοση αποδείξεων από τα 250 - 500 ευρώ στα 10 - 20 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από 37.716 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου προέκυψε ότι δύο στις δέκα δεν έκοβαν αποδείξεις, ενώ σε 7.282 εταιρείες διαπιστώθηκαν 22.041 παραβάσεις.

http://www.zougla.gr/money/article/telos-ta-prostima-gia-osous-den-kovoun-apodiksis