Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θήβα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θήβα .

Το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας, ευλογήθηκε από τον Σεβασμιώτατο το πιστό αντίγραφο της σημαίας του Ιερού Λόχου των Θηβών του 1877, που κεντήθηκε από τις μοναχές της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (Μαζαράκη), μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας. Στο ιστορικό της σημαίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σ.Α.ΕΦ.Α.Θ κ. Μπατσιούλας και στη συνέχεια παραδόθηκε σε νέους και νέες μέλη πολιτιστικών συλλόγων προκειμένου να παρελαύνει.

Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον εκπαιδευτικό του 6ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας κ. Χαράλαμπο Λεοντάρη και εν συνεχεία εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση των στεφάνων, παρουσία αρχών και πλήθους κόσμου.

Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα. Φανή Παπαθωμά, οι Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Ευάγγελος Καρακώστας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Βοιωτίας Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Γεωργακόπουλος , ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Θηβών κ. Χρυσοβαλάντης Ζαμπέτογλου, εκπρόσωποι Συλλόγων της περιοχής και Σχολεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε στην επανατοποθετημένη μαρμάρινη στήλη ( Ηρώον), που φέρει τα ονόματα των πεσόντων Θηβαίων κατά τους πολέμους των ετών 1912-1941. H επανατοποθέτηση έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων. Το Μνημείο, αφού συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως, επανατοποθετήθηκε στο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των Θηβαίων πεσόντων για την Ελευθερία. Το άγαλμα της “Νίκης” μεταφέρθηκε παραπλεύρως του Ηρώου.

Αμέσως μετά, παρέλασαν στην οδό Πινδάρου οι μαθητές των Σχολείων της Θήβας, μέλη Συλλόγων καθώς και τμήματα του Στρατού και της Αεροπορίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι μια ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνιας. Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές αυτού του παρανοϊκού πολέμου, που κόστισε εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές και σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα. Τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα. Τιμούμε τους προγόνους της πολύπαθης πατρίδας μας, που είπαν ένα ηχηρό όχι στο φασισμό και σ' αυτούς που ήθελαν να καταλάβουν τη χώρα μας. Δυστυχώς, σήμερα ως ελεύθεροι Έλληνες, βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία μόνο με σύμπνοια και ενότητα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε. Ως απόγονοι ενδόξων προγόνων εύχομαι να μονοιάσουμε και να πάμε την πατρίδα μας μπροστά και να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στην παρέλαση”.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάθεση και την παρέλαση εδώ http://fotoarxeiothivas.blogspot.gr/2015/10/28.html