Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων:απλήρωτοι γιατροί & νοσηλευτές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους


Της Νικολέτας Ντάμπου

Το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων αιτωλοακαρνανίας προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς με λίγους και απλήρωτους γιατρούς και νοσηλευτές οι όποιοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά και χωρίς γάζες, βαμβάκι αλλά και απολυμαντικά για τα χέρια. Ο Διευθυντής του Κέντρου, κ. Λουκάς Ζαβράς μιλάει στο LIFE2DAY.

Με έναν γενικό γιατρό και τέσσερις ανειδίκευτους, αγροτικούς γιατρούς και πέντε αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία, λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων Αιτωλοακαρνανίας , λέει ο κ. Λουκάς Ζαβράς. Yπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, αφού η περιοχή χρειάζεται 1 παιδίατρο, 2 παθολόγους, 2 γιατρούς γενικής ιατρικής, 1 μικροβιολόγο, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις για τρεις ακόμα αγροτικούς γιατρούς, θέσεις οι οποίες έχουν να προκηρυχθούν χρόνια, όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής και μοναδικός οδοντίατρος της περιοχής.

Ο Διευθυντής του Κέντρου, εξήγησε στο LIFE2DAY.GR ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις, ξεκινά από το γεγονός, ότι ο ανεφοδιασμός του νοσοκομείου μεταφέρθηκε στην 6η ΥΠΕ, η οποία τους χρωστάει και υπερωρίες από πέρυσι. Φέτος έχουν πληρωθεί μόνο το πρώτο τρίμηνο, ενώ στις 12 Νοεμβρίου αναμένουν να πληρωθούν το εξάμηνο που τους οφείλεται, ωστόσο με περικοπές από 14 έως 60%. Σοβαρές ελλείψεις επικεντρώνονται και σε φάρμακα αλλά και σε υγειονομικό υλικό, όπως, γάζες, απολυμαντικά για τα χέρια, γάντια, βαμβάκι κτλ Επίσης, ελλείψεις παρουσιάζονται σε χαρτιά συνταγογράφησης, γραφική ύλη, καθώς και σε απολυμαντικά υλικά.

Οι δυο νοσηλευτές που έχει το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων Αιτωλοακαρνανίας, δεν αρκούν για να βγουν οι βάρδιες και υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον άλλους δύο νοσηλευτές, ενώ σε λοιπό προσωπικό, υπάρχει ανάγκη για δύο νυχτοφύλακες, καθώς τώρα δεν υπάρχει κανείς. Οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά είναι αμέτρητες , κατάσταση που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά το κέντρο. Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις επικεντρώνονται σε φάρμακα ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και σε υγειονομικό υλικό, όπως, γάζες, απολυμαντικά για τα χέρια, γάντια, βαμβάκι κτλ Επίσης, ελλείψεις παρουσιάζονται σε χαρτιά συνταγογράφησης, γραφική ύλη, καθώς και σε απολυμαντικά υλικά.

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Ζαβράς, το νοσοκομείο του Αγρινίου προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί, αλλά όταν παρουσιάζει και το ίδιο ελλείψεις, δύσκολα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τους κέντρου και οι ελλείψεις παραμένουν, ακόμα και όταν γίνονται παραλαβές, καθώς αυτά που τους στέλνει το νοσοκομείο, σαν ποσότητες, δεν αρκούν. Το Κέντρο έχει ένα παλιό ασθενοφόρο το οποίο παρουσιάζει συνέχεια προβλήματα, ενώ έχει 4 οδηγούς και χρειάζεται άλλον ένα, για να βγαίνουν οι βάρδιες. Τα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα είναι παλιά και οι επισκευές όπως μας δήλωσε ο κ. Ζαβράς, είναι δύσκολες, χαρακτηριστικά, όπως μας περιέγραψε, το οδοντιατρικό μηχάνημα έχει να κάνει χρόνια service.
Το κτίριο όπου στεγάζεται το κέντρο, είναι του 1988 και δεν έχει συντηρηθεί ποτέ, αρκεί να σημειωθεί, ότι όποτε βρέχει στάζει η οροφή, οι τοίχοι έχουν ρωγμές και τα πλακάκια του πατώματος είναι φθαρμένα. Το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλων, δέχεται 1200 ασθενείς το μήνα. Ο Διευθυντής του Κέντρου, μας εξήγησε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις, ξεκινά από το γεγονός, ότι ο ανεφοδιασμός του νοσοκομείου μεταφέρθηκε στην 6η ΥΠΕ, η οποία τους χρωστάει και υπερωρίες από πέρυσι. Φέτος έχουν πληρωθεί μόνο το πρώτο τρίμηνο, ενώ στις 12 Νοεμβρίου αναμένουν να πληρωθούν το εξάμηνο που τους οφείλεται, ωστόσο με περικοπές από 14 έως 60%.

Πηγή www.life2day.gr