Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

«Είναι σημαντικό να ριζώσει κάτι στη Θήβα» που θα οδηγήσει στη θεμελίωση ενός μόνιμου θεσμού αρχαίου δράματος


Γιάγκος Ανδρεάδης: «Είναι σημαντικό να ριζώσει κάτι στη Θήβα»
 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας με επιτυχία η παράσταση που αποτελεί σύνθεση «Το τέλος της τραγωδίας», από τις Βάκχες του Ευριπίδη και Ο Βίος του Κράσσου του Πλουτάρχου, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκου Ανδρεάδη, ενώ το Σάββατο 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με εκλεκτούς καλλιτέχνες και διδάκτορες που ασχολούνται με το αρχαίο δράμα, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους επικεντρώθηκαν στις σχέσεις της τραγωδίας με το νεώτερο θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, τον χορό κ.α., αλλά και την σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή ελληνική και παγκόσμια συγκυρία.

Την παράσταση και την ημερίδα διοργάνωσαν το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήβας «Λάιος» σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ.Γιάγκος Ανδρεάδης στην εισήγηση του αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές επιστήμες, που παρατηρούμε να χάνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, το συμβολικό και στη διάλυση των κωδίκων, αρχίζοντας από το αισθητικό, το νομικό, το οικονομικό, τις σχέσεις των ανθρώπων, την τέχνη κ.α, xαρακτηριστικό Νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που το είδαμε έντονα στην Αγγλία. «Αν αντέχουμε αυτές τις καταστάσεις ακόμη στην Ελλάδα, είναι γιατί κάποιοι κώδικες δεν έχουν χαθεί, με κορυφαίο πυρήνα αυτόν της οικογένειας», ανέφερε xαρακτηριστικά. Μίλησε για την ανάγκη προάσπισης της κληρονομιάς μας, για την ανάγκη να διδασκόμαστε, και την ανάγκη να παράγουμε πολιτισμό.

Για το εργαστήρι αρχαίου δράματος στη Θήβα ανέφερε:

«Πιστεύω ένα εργαστήρι αρχαίου δράματος στη Θήβα, διεθνές, με απεύθυνση σε ξένους και Έλληνες συντελεστές, δεν θα πρέπει να είναι μόνο για ένα δεκαήμερο, αλλά ζωντανεύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με ανθρώπους που δεν είναι εδώ να έχει συνέχεια. Είναι σημαντικό να ριζώσει κάτι εδώ. Αν ριζώσει, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε στα άλλα δυο κέντρα του αρχαίου δράματος, τους Δελφούς και την Ελευσίνα. Τότε αυτό το τρίγωνο μπορεί να είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σημαντικό για την πόλη και η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου, και μπορεί και εκεί να υπάρξει σημαντική συνεργασία».

ThivaPost - Νίκος Χατζηδούρος