Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Τσεκάπ: Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές!


Όλοι οι ενήλικες μια φορά το χρόνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τσεκάπ το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές. Αλλά ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει το τσεκάπ; Είναι άλλες για άνδρες και άλλες για γυναίκες ή μήπως είναι οι ίδιες; Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι εξετάσεις αυτές που σώσουν ζωές;

Σήμερα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει επισημάνει και τεκμηριώσει την σπουδαιότητα της πρώιμης διάγνωσης μέσω του τσεκάπ (check up), για την πρώιμη αναγνώριση καλοήθων και κακοήθων καταστάσεων που οδηγούν στην αρχική αντιμετώπισή τους πριν προκαλέσουν βλάβες μη επανορθώσιμες στον οργανισμό.

Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις και τι προσφέρουν

Το βασικό εργαστηριακό τσεκάπ, λοιπόν, περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων αίματος, ούρων και είναι ο καθρέφτης της καλής ή της κακής υγείας του οργανισμού. Με τη σωστή χρήση του τσεκάπ μπορούμε να μειώνουμε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα του γενικού πληθυσμού.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί, μπορούμε να προλάβουμε αρχόμενες δυσλειτουργίες του οργανισμού μας, να τις παρακολουθήσουμε και να επέμβουμε έγκαιρα ώστε να μην εξελιχθούν σε νοσηρές καταστάσεις. Επίσης, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και σοβαρές ασθένειες σε πολύ αρχικό στάδιο και να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

Το αίμα είναι το όργανο από το οποίο ξεκινούν όλες οι μετρήσιμες ενδείξεις του οργανισμού και γι αυτό οι αιματολογικές εξετάσεις είναι η βάση κάθε προληπτικού ελέγχου. Με τη γενική αίματος, που είναι η πιο απλή εξέταση, μπορούμε αντλήσουμε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες.

Aπό μια πτώση του αιματοκρίτη για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε από μία έλλειψη σιδήρου έως και σοβαρές δυσλειτουργίες του μυελού των οστών. Από τη άλλη χρησιμοποιώντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων μπορούμε να εκτιμήσουμε από μικροβιακές λοιμώξεις, ιώσεις έως και υποβόσκουσες αιματολογικές κακοήθειες.