Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

9 ΤΟΞΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙΣ, ΤΩΡΑ!


Υπάρχουν δυο σημαντικές ημερομηνίες στην ζωή μας που αποφασίζουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα μας, να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητά μας και να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα “θα” που κατά καιρούς συσσωρεύονται.
Η μια είναι η Πρωτοχρονιά και η άλλη είναι τα γενέθλιά μας.
Εμείς λοιπόν, έχουμε να σας προτείνουμε κι άλλη μια.. είναι το “τώρα”.
Ναι, τώρα, αυτή τη στιγμή.. ούτε σε λίγο, ούτε μετά, ούτε όταν θα…

Η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξεις συνήθειες και να κάνεις την καθημερινότητά σου όπως την ονειρεύεσαι, είναι “τώρα” και υπάρχουν 9 βασικά βήματα για να περπατήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, μακριά από κάθε είδους τοξικές συνήθειες!

1. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν κι εσύ ζεις στο τώρα και σχεδιάζεις το αύριο

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλώνεσαι παραπάνω σε άσκοπα “αν” και σε ακόμη πιο ανούσια “τι θα μπορούσα να είχα κάνει”. Ναι, πιθανόν αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω να έκανες τελείως διαφορετικές επιλογές, όμως επειδή ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω, συμβιβάσου με το παρελθόν σου για να μπορέσεις να προχωρήσεις στο παρόν σου. Όσο συντομότερα το κάνεις αυτό, τόσο συντομότερα θα αρχίσεις να κινείσαι σε αυτό που λέγεται “ευτυχία”.

2. Σταμάτα να ζεις μέσα σε τοξικές σχέσεις

Η λέξη – κλειδί του 2015, ήταν το “τοξικός”. Χρησιμοποιήθηκε όσο καμία άλλη και πάλι όμως, δεν έχουμε μάθει την ουσία της. Τοξική είναι μια σχέση που δεν μπορεί να διορθωθεί. Που όσα αισθήματα κι αν τρέφονται εκατέρωθεν, που όση προσπάθεια κι αν έχει γίνει, παραμένει μια σχέση που αρρωσταίνει και τους δυο. Δεν είναι κακό λοιπόν κάποιες φορές απλά να αφήσεις μια σχέση να τελειώσει.
Μπορεί να είναι επίπονο, όμως σταδιακά θα καταλάβεις πόσο καλύτερα είσαι χωρίς χωρίς αυτές τις σχέσεις και το κυριότερο, θα κάνεις χώρο για να έρθουν καινούριες..

3. Ώρα να σταματήσεις τις δικαιολογίες

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.. ούτε η κούραση, ούτε η έλλειψη χρόνου, για όσα θες πραγματικά να κάνεις. Όλες οι δικαιολογίες που βρίσκεις είναι απλά το ότι δεν έχεις σωστό κίνητρο και ισχυρή θέληση. Αφήνεις την ζωή να περνάει από μπροστά σου ακριβώς γιατί προτιμάς την ζεστασιά του κρεβατιού σου αλλά και την ασφάλεια της συνήθειας και αγνοείς όλα εκείνα που θα μπορούσες να κάνεις, όλες τις στιγμές που θα μπορούσες να βιώσεις.
Δεν θα πρέπει να αφήνεις μικρές και ασήμαντες δικαιολογίες να σε εμποδίζουν από το να απολαμβάνεις πράγματα στην ζωή σου και να κάνεις όλα εκείνα που θα σε ωφελήσουν και σωματικά και ψυχικά και πνευματικά.

4. Μην προσπαθείς να σε χωρέσεις στο κάδρο κανενός

Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, αν όχι και όλη την ζωή μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε πού ανήκουμε. Είναι μια ατέρμονη αναζήτηση και σταματά μόνο όταν συνειδητοποιήσεις πως δεν χρειάζεται να πετσοκόψεις το ποιος είσαι για να ταιριάξεις στην εικόνα των άλλων. Μπορείς να δημιουργήσεις το χώρο σου. Είσαι υπεύθυνος για την ζωή σου και για ότι την περιστοιχίζει. Δεν χρειάζεται λοιπόν να στρογγυλεύεις τις γωνίες σου για να ταιριάξεις. Οφείλεις να σε αγαπάς όπως είσαι!

5. Για πόσο ακόμα θα τιμωρείς τον εαυτό σου;


Για τους περισσότερους από εμάς, η ζωή δεν έρχεται ακριβώς όπως την ονειρευτήκαμε ή όπως την προγραμματίσαμε. Αυτό είναι δύσκολο και να το δεχτείς και να το διαχειριστείς. Κυρίως γιατί το “και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα” δεν είναι το τέλος του παραμυθιού για όλους. Και λοιπόν;;
Ναι, και λοιπόν;;
Όσο περνάει ο χρόνος θα έχεις την δυνατότητα να ξεφύγεις από το αρχικό σου παραμύθι και να το επαναδιατυπώσεις, να του δώσεις νέα πνοή. Μπορεί να συμβιβαστείς, μπορεί να λοξοδρομήσεις, μα στο τέλος σημασία θα έχει να βρίσκεις το δρόμο σου!

6. Μην συσσωρεύεις χρέη

Ναι, είναι δύσκολο. Μιλάμε για την εποχή που τα χρέη πνίγουν όλους μας και οι λέξεις όπως δάνεια, κάρτες, λογαριασμοί και φόροι ξυπνάνε τους χειρότερους εφιάλτες μας. Κι όμως, αυτό που πρέπει είναι να βάλεις μια σειρά. Με πολλά ή λίγα, σιγά σιγά, ένα ένα πράγμα την φορά να το βγάζεις από μπροστά σου.
Και θα δεις πως το βουνό θα γίνει λοφάκι και κάποια στιγμή ίσιωμα. Βήμα βήμα..

7. Μάθε να κοιμάσαι σωστά

Από παιδιά ξέραμε πως πρέπει να κοιμόμαστε εκείνες τις περίφημες 8 ώρες. Εκείνο το 1/3 της μέρας μας που το θυσιάζουμε έτσι απερίσκεπτα, ενώ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της μέρας μας. Ο κακός ύπνος το βράδυ είναι μειωμένη ενέργεια μέσα στην μέρα.
Φάε ελαφριά, άσε το κινητό στην άκρη, πιες ένα ζεστό ρόφημα και κοιμήσου.
Φρόντισε να το κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα…

8. Μην γίνεσαι οι φόβοι κι οι φοβίες σου

Ο κόσμος μας είναι ένα τρομακτικό μέρος. Ότι όμως σε φοβίζει, είναι στο μυαλό σου. Οι μέρες που περνάς κλειδωμένη μέσα, δεν θα ξαναγυρίσουν. Είναι χαμένες μέρες και σπαταλημένος, αναξιοποίητος χρόνος. Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει εκεί έξω.
Οι φόβοι έχουν ριζώσει στο υποσυνείδητό μας και γίνονται ένα με εμάς.
Την στιγμή που θα κάνεις το πρώτο βήμα για να τους αντιμετωπίσεις, θα έχεις ήδη πετύχει την μισή σου νίκη!

9. Μήπως να ξεφορτωνόσουνα κι εκείνα τα άχρηστα πράγματα που μαζεύεις;

Κάθε αντικείμενο που συσσωρεύεται στο χώρο σου έχει και μια ιστορία.
Κάθε ρούχο και μια ανάμνηση. Τα χρειάζεσαι όμως όλα αυτά;
Πραγματικά τα χρειάζεσαι;
Μήπως θα έπρεπε να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα (ανάλογο με αυτό που κάνουμε και στους ανθρώπους) και να κρατήσεις μόνο εκείνα που πραγματικά έχεις ανάγκη; Εκείνα που έχουν χρησιμότητα στην ζωή σου και την καθημερινότητά σου;
Και σκέψου πόσο πολύ μπορεί να χρειάζονται κάποιοι άνθρωποι αυτά που εσύ έχεις αλλά δεν χρησιμοποιείς.
Μην πετάξεις, δώσε, χάρισε, μοίρασε… κάνε χώρο για τα καινούρια που θα έρθουν!

Η ζωή μας είναι γεμάτη τοξικές συνήθειες.
Ένα βήμα την φορά, κάθε μέρα θα αλλάζει και κάτι και στο τέλος, η ζωή θα έχει αλλάξει τελείως!

Πηγή: anapnoes.gr