Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς με τον ύπνο του παιδιού



Πολλοί είναι οι γονείς που παραπονούνται για τον ανήσυχο βραδινό ύπνο του παιδιού τους.

Ανησυχία, εκνευρισμός, κλάματα, στριφογυρίσματα στο κρεβάτι, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που δεν επιτρέπουν τα παιδιά να έχουν έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο. Πολλές φορές όμως τα προβλήματα δημιουργούνται από τα λάθη που κάνουν οι ίδιοι οι γονείς. Ποια είναι αυτά:


-Προσπάθεια να ηρεμήσουν το παιδί πριν τον ύπνο δίνοντάς του στο κρεβάτι μπιμπερό με γάλα ή χυμό.
-Χορήγηση στερεών τροφών πριν την ηλικία των 6 μηνών.
-Τοποθέτηση στο κρεβάτι του παιδιού πολλών παιχνιδιών.
-Χρησιμοποίηση του ύπνου ως μέσο απειλής ή τιμωρίας.
-Συχνά οι γονείς δίνουν πριν τον ύπνο στα παιδιά ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τσάι, σοκολάτα, κόκα- κόλα.
-Οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από 1-2 ώρες την ημέρα.
-Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη τηλεόρασης, υπολογιστή, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ίντερνετ, στο δωμάτιο που κοιμάται το παιδί, συνδέονται με φτωχή ποιότητα και διαταραχές ύπνου.
- Ο ύπνος στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς είναι το συνηθέστερο λάθος που διαπράττουν οι γονείς. Επιβάλλεται το παιδί μετά τους 6 μήνες ( το αργότερο) να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι στα δύο χρόνια 70% των παιδιών αρνούνται σε τακτική βάση να πάνε για ύπνο, 52% ξυπνούν στη μέση της νύχτας και 17% έχουν τακτικά εφιάλτες. Σε ηλικία τριών ετών τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46%, 52%, 18% και σε ηλικία τεσσάρων ετών 56%, 56% και 36%.
Άλλες μελέτες στην Αγγλία δίνουν χαμηλότερα ποσοστά. Μόνο 27% των βρεφών και των δίχρονων παιδιών ξυπνούν τη νύχτα και μόνο 14% των τρίχρονων.Κάποιες άλλες μελέτες κατέδειξαν ότι 37% των παιδιών ηλικίας 2 ετών που έμεναν με τους γονείς τους ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας σε σύγκριση με μόνο 3% των παιδιών ίδιας ηλικίας που διέμεναν σε ίδρυμα. Όλες οι παραπάνω έρευνες αφορούν φυσιολογικά παιδιά και δείχνουν το εύρος και την ποικιλομορφία των συνηθειών του ύπνου που μπορεί να ισχύσει για το κάθε παιδί.