Όπως ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), όλα τα νέα επιβατικά οχήματα και τα ελαφρά επαγγελματικά που πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο, είναι υποχρεωμένα από τις 31 Μαρτίου 2018, να εξοπλίζονται με το σύστημα έκτακτης ανάγκης eCall ή SOS.
Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ή χειροκίνητης κλήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, σε περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα. Με την ενεργοποίησή του, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν άμεσα το σήμα και τα δεδομένα από τον τόπο του ατυχήματος, στέλνοντας γρήγορα τα σωστικά συνεργεία.
Ουσιαστικά είναι μια υπηρεσία ασφαλείας, η οποία σύμφωνα με μελέτες της Κομισιόν και άλλων εμπειρογνωμόνων, θα συμβάλλει στην μείωση των δυστυχημάτων έως 10%, στη μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών έως 15%, στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω τροχαίων ατυχημάτων και την διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων.
Το σύστημα θα είναι δωρεάν για όλους τους οδηγούς και σε όλα τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το eCall λειτουργεί αποκλειστικά ως συσκευή ασφαλείας και είναι παράνομο να χρησιμοποιείται
για τον εντοπισμό οχήματος και την παρακολούθηση των κινήσεων του οδηγού.
Η κλήση προς τον αριθμό 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος, μέσω του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo. Με τον τρόπο αυτό, ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αναμένεται να βελτιωθεί κατά 50% στην ύπαιθρο και 40% στις αστικές περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να σώσει έως και 2.500 ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, χωρίς χρέωση. Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει.
Οι κλήσεις απαντώνται κατά μέσο όρο μέσα σε 9 δευτερόλεπτα και υπάρχουν δύο τρόποι για να ενημερωθούν οι αρχές για ένα συμβάν στο οποίο ο οδηγός και οι επιβάτες μπορεί να χρειάζονται βοήθεια:
Αυτόματα, καθώς όταν το σύστημα αντιλαμβάνεται σύγκρουση, απότομη κίνηση των ζωνών ασφαλείας και ενεργοποίηση των αερόσακων στέλνει στο κέντρο διαχείρισης σήμα, το οποίο με τη σειρά του προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον οδηγό μέσω ανοιχτής ακρόασης.
Και, με το πάτημα του διακόπτη SOS που βρίσκεται στο όχημα από τον οδηγό ή τους επιβάτες. Με την κλήση ειδοποιούνται ταυτόχρονα όλες οι υπηρεσίες που αναφέραμε παραπάνω. zougla.gr