Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ




«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ

ΗΛΙΑ ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟ

Η συντονιστική επιτροπή που προέκυψε από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να είναι υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Θηβαίων ο Ηλίας Τραμπάκουλος.

Το όνομα της παράταξης αποφασίστηκε να είναι «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» αφού στόχος της θα είναι να συνεργαστούν άτομα και ομάδες από όλη την περιοχή που περιλαμβάνει ο Δήμος μας.

Άμεσα θα δημιουργηθεί το ιστολόγιο της παράταξης που θα βοηθήσει στην επικοινωνία με τους πολίτες. Εκεί θα δημοσιοποιούνται και οι θέσεις μας για τα τοπικά- και όχι μόνο- ζητήματα που μας απασχολούν.

Σήμερα, επίσης, δίνεται στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης όπου αναφέρονται οι αρχές, οι προτεραιότητες και το όραμά μας για τον καλλικρατικό μας Δήμο.

Και συνεχίζουμε …


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συνδημότες και Συνδημότισσες,

Το παρατεταμένο τέλμα και η παρακμή που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια καθιστά επείγουσα και αναγκαία μια νέα αναζωογονητική πνοή στον Δήμο Θηβαίων.

Αυτή την προοπτική και την ελπίδα φιλοδοξεί να εκφράσει η παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που γεννήθηκε μετά από συλλογικές διαδικασίες και μια μαζική συνάθροιση πολιτών στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας. Πολίτες διαφορετικών πολιτικών, ιδεολογικών και κοινωνικών αναφορών, με κοινό όραμα, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις.

Στη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» συμμετέχουν ενεργοί προοδευτικοί πολίτες με κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες που οραματίζονται μια κοινωνία και μια πόλη που να προσφέρει ποιότητα ζωής.

ü Υπερασπιζόμαστε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους.

ü Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται, σε συλλόγους και φορείς συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς.

ü Επιδιώκουμε την κοινή δράση και τη συνεργασία των ενεργών πολιτών, με στόχο έναν καλύτερο Δήμο για όλους/ες.

Είναι αλήθεια πως την τελευταία 10ετία ο τόπος μας και οι πολίτες ζουν δύσκολες καταστάσεις όπως ανεργία, φτώχεια και υποβάθμιση κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η διοίκηση του Δήμου μας δεν στάθηκε αλληλέγγυα και συμπαραστάτης των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αυθαιρεσία, προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης, στεγανά, παρατυπίες, ρουσφετολογική αντιμετώπιση των πολιτών, έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού και αναποτελεσματικότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ακόμη πιο έντονα σε κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά, η νεολαία, οι ηλικιωμένοι, τα ΑΜΕΑ και γενικά στις ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Πιστεύουμε πως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος πρέπει να προωθεί τη διοικητική και την πολιτική αποκέντρωση. Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είναι ο κατ’ εξοχήν θεσμός αποκέντρωσης. Σήμερα, δύο βασικά ζητούμενα της χώρας είναι η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Σ’ αυτά, όπως και στην ενεργοποίηση των πολιτών, μπορεί και πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος οφείλει να είναι διεκδικητικός και να αγωνίζεται για την παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. Να αξιοποιεί εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Να εκμεταλλεύεται τα τοπικά πλεονεκτήματα και να τα κεφαλαιοποιεί. Να παραδειγματίζεται από τις καλές πρακτικές άλλων δήμων.

Χρειάζεται αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, με αύξηση των αρμοδιοτήτων και πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών αλλά και στο μοντέλο συγκρότησής της. Σε αυτή την κατεύθυνση κρίνουμε ως θετική την απλή αναλογική. Αυτή θα συμβάλλει στον διάλογο, στις ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες ανάμεσα σε πρόσωπα, παρατάξεις και κινήσεις πολιτών, οι οποίες λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια. Σ΄ αυτό, άλλωστε, παραπέμπει και ο τίτλος της παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Είναι, δηλαδή, σημαντικό να έχει κυρίαρχο ρόλο στη λήψη αποφάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιτροπές και οι φορείς του Δήμου (Οικονομική, Ποιότητας ζωής, Σχολικές Επιτροπές, ΔΟΘ, ΔΗΚΕΘ).

Με την πρωτοβουλία μας, φιλοδοξούμε να ενώσουμε διαφορετικές δυνάμεις της κοινωνίας, να καταστήσουμε τους δημότες πρωταγωνιστές, να συν-διαμορφώνουμε το μέλλον.

Η Θήβα, η πόλη των μύθων και της ιστορίας, είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το συγκριτικό της πλεονέκτημα και να δράσουμε ανάλογα. Αρχαιολογικό Μουσείο, ιστορικοί χώροι, φεστιβάλ, συνέδρια, ημερίδες μπορούν να μπουν στην ατζέντα και να δώσουν στην πόλη τη θέση που της αναλογεί. Το ίδιο ισχύει και για τους θησαυρούς όλου του Δήμου.

Χρειαζόμαστε χώρους στάθμευσης, φύλαξη και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων, συγκοινωνιακό δίκτυο στην πόλη και τα χωριά, αθλητικές εγκαταστάσεις, αναβαθμισμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου, συντηρημένους τους κεντρικούς και αγροτικούς δρόμους, παιδικές χαρές, αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Θήβας.

Οραματιζόμαστε μια πόλη φιλική, λειτουργική, καινοτόμα, ανοιχτή, καθαρή και προσβάσιμη σε όλους, που θα επιτρέπει στους κατοίκους της να βγουν στο δημόσιο χώρο, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Ο Δήμος θα λειτουργεί πιο σωστά και δημοκρατικά, όταν υπάρχει διαφάνεια, ενημέρωση και έλεγχος. Όταν οι δημότες διατυπώνουν αιτήματα, προτάσεις και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Όταν σέβονται τη δημόσια περιουσία, τα φυσικά και πολιτιστικά αγαθά. Όταν αναλαμβάνουν κι εκείνοι τις ευθύνες τους.

Καλούμε όλες και όλους, ιδιαίτερα τους νέους, σ’ αυτόν τον κοινό μας αγώνα. Έχουμε ανάγκη τις ιδέες, τις προτάσεις, τον δυναμισμό, τον ενθουσιασμό και τη φρεσκάδα σας.

Για να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο, δημοκρατικό, πρωτοπόρο και αποτελεσματικό Δήμο.

Για να ζούμε με ποιότητα. Για να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε την πόλη και το χωριό μας.

Ας κλείσουμε την παρένθεση στην περίοδο της παρακμής του τόπου μας.

Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.

Το αξίζουμε.