Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πεζοπορία



Η πεζοπορία είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης, γιατί πολύ απλά συνδυάζει την εκγύμναση με την εκδρομή.

Ειδικά, το φθινόπωρο και τις καλές ημέρες του χειμώνα ενδείκνυται, οπότε, εάν είστε έτοιμοι να βάλετε την πεζοπορία στα Σαββατοκύριακά σας, διαβάστε το σύντομο αλλά περιεκτικό οδηγό που ακολουθεί και ξεκινήστε να περπατάτε!Το κλειδί πριν αρχίσετε την περιδιάβασή σας στα ελληνικά μονοπάτια είναι η σωστή προετοιμασία που θα εξασφαλίσει την ασφάλειά σας και θα σας προστατεύσει από μία απρόσμενη περιπέτεια. Όσο εύκολο κι αν σας ακούγεται, σίγουρα δε μιλάμε για χαλαρό περπάτημα, όπως αυτό που κάνετε καμιά φορά με το άλλο σας μισό το Σαββατοκύριακο για να ξεκολλήσετε λίγο από τον καναπέ, ούτε για μια χαλαρή βόλτα στη φύση. Στην περίπτωση της πεζοπορίας, πρέπει να ζυγίσετε πολύ προσεκτικά μέχρι πού είστε διατεθειμένοι να φτάσετε κι αν αφενός το σώμα σας κι αφετέρου οι συνθήκες σας το επιτρέπουν. Τί σημαίνει αυτό;

Δεν πρέπει να υπερτιμήσετε τις δυνατότητές σας και να παραβλέψετε τις καιρικές συνθήκες. Η αρχή πρέπει να γίνεται σε μονοπάτια που ανταποκρίνονται στο επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερες δυνάμεις. Θυμηθείτε ότι χρειάζεται μία ώρα περπάτημα για 3 χλμ., ενώ όσο ο δρόμος γίνεται ανηφορικός, τόσο ο χρόνος αυξάνεται. Για παράδειγμα, για κάθε 300 μέτρα ανηφορικής διαδρομής απαιτείται μία επιπλέον ώρα. Αυτό σημαίνει πρέπει να υπολογίσετε όλα τα δεδομένα για να καταλάβετε το χρόνο που θα χρειαστείτε.

Μελετήστε προσεκτικά το χάρτη και αναζητήστε πληροφορίες από άλλους πεζοπόρους σε σχέση με τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε. Τα μονοπάτια παρότι έχουν σήμανση, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, είναι πιθανό να σας μπερδέψουν και να χαθείτε. Καλό είναι να γνωρίζετε επιπλέον πού θα ξαποστάσετε. Σημειώστε ότι τα χρώματα της σήμανσης στα εθνικά μονοπάτια είναι το κόκκινο και το λευκό, ενώ στα ευρωπαϊκά μονοπάτια είναι κίτρινο και μαύρο. Ανάλογα πάντως με τον τόπο που επιθυμείτε να ανακαλύψετε, αναζητήστε διάφορα βιβλία που καταγράφουν αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μην παραμελήσετε τον εξοπλισμό σας. Εκτός από τον χάρτη να έχετε μαζί σας και πυξίδα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει μαζί με το αντηλιακό να προσθέσετε κι ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο σακίδιο. Φακός και σπίρτα ίσως φανούν χρήσιμα, όπως επίσης το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και επιπλέον ρούχα. Φροντίστε όμως να μην βαρύνετε πάρα πολύ το backpack σας. Μην ξεχάσετε τα σνακ και φυσικά να πάρετε μαζί σας αρκετό νερό. Επίσης, τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι ορειβατικά. Μην κάνετε το λάθος να υπερεκτιμήσετε τα sneakers σας, ενώ αν το ντύσιμό σας έχει layers τότε θα το προσαρμόσετε στις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσετε.

Τέλος, ειδοποιήστε έναν δικό σας άνθρωπο για το σημείο που θα βρίσκεστε και φυσικά θυμηθείτε να έχετε ρυθμό στο βάδισμά σας. Και τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε την πρώτη σας διαδρομή, γνωρίζοντας ότι έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να νιώθετε ασφαλής και παράλληλα να το διασκεδάσετε!