Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο Μιχάλης Γιαννάκης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ν.Δ, Βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που προωθεί η Κυβέρνηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπατάλησε 100 μέρες, για να αναγκαστεί τελικά, να προωθήσει μια ακόμη σωστή πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Και σε αυτό το τομέα, στον οποίο υπάρχει ομοθυμία, κατάφερε το ακατόρθωτο: να χάσει χρόνο. Το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί, τα χρήματα σε αυτή την περίπτωση πράγματι υπήρχαν, όπως εξηγήθηκε άλλωστε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση για λόγους ακατανόητους αποφάσισε να το αναβάλει.
Ως προς τις πρόσθετες ρυθμίσεις που προτίθεται να εισάγει η κυρία Υπουργός, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων, θα πρέπει να προσέχει ώστε αυτές να μην επηρεάζουν την αγορά ακινήτων, σε μια περίοδο που η οικονομία στενάζει. Το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες.
Στη λογική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απουσιάζουν τα κίνητρα, περισσεύει όμως η φοροεισπρακτική πρακτική, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις που έχουν καταφέρει να παγώσουν την αγορά ακινήτων. Άλλωστε η ρύθμιση των γονικών παροχών είναι ακόμα πολύ πρόσφατη.
Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν απλούστευση των διαδικασιών. γιατί ο γραφειοκρατικός κυκεώνας επιβαρύνει πρόσθετα την αγορά ακινήτων.»