Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ολομέτωπη επίθεση από φορείς – Συλλόγους – Σωματεία

Ολομέτωπη επίθεση από φορείς – Συλλόγους – Σωματεία
«Σε όσους τολμήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, να ενδώσουν για το θέμα, βάζοντας την επιβαρυμένη Θήβα σε κλοιό θανάτου…»
«Ούτε βήμα πίσω» αποφάσισαν οι φορείς της περιοχής σχετικά με  την εγκατάσταση εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας (ΗΛΕΚΤΩΡ) στην περιοχή του ΧΥΤΑ Θήβας.
Στην συγκέντρωση, που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, ήσαν παρόντες όλοι οι φορείς, Σύλλογοι και Σωματεία, αποφασίζοντας ολομέτωπη επίθεση σε όσους τολμήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, να ενδώσουν για το θέμα, βάζοντας την επιβαρυμένη Θήβα σε κλοιό θανάτου!!!
Σύμφωνα με αποκαλύψεις των συμμετεχόντων , η Θερμοηλεκτρική ΗΡΩΝ, που βρίσκεται ΝΔ της Θήβας έχει θέσει σε λειτουργία και δεύτερη καμινάδα, οπότε η εγκατάσταση θερμικής επεξεργασίας και  ανατολικά της πόλης καταδικάζει κάθε ζωντανό οργανισμό της  περιοχής σε θάνατο…
Δεύτερη, ανεπιβεβαίωτη μέχρι στιγμής, πληροφορία αναφέρεται  στην αγορά εκτάσεων της Ριτσώνας, για την δημιουργία ΒΙΠΕ….., πληροφορίες που λέγονταν ευρύτατα κατά την «δεύτερη» πυρκαγιά στην περιοχή..
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας Φ. Πρωτόπαππα  ενημέρωσε τος συμμετέχοντες για όλες τις ενέργειες που γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και για την έκδοση ψηφισμάτων, όμως η αποκάλυψη της Β. Τσόνογλου πως αναμένεται, στο παρά πέντε,  υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για  το εργοστάσιο θερμικής καύσης, με την αιτιολογία «παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας»  έθεσε σε εγρήγορση τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι άρχισαν να συζητούν τρόπους δυναμικής κινητοποίησης!
Η κ. Πρωτόπαππα πρότεινε την άμεση συγκέντρωση υπογραφών από πολίτες και φορείς και στην συνέχεια δυναμική παράσταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Συμβολαιογράφος Α. Σαρρή, την  απεργία όλων των επαγγελματιών της περιοχής, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και η αντιπρόσωπος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Κ. Ντανάση πρότεινε την παρουσία όλων στην σημερινή ημερίδα της Ομοσπονδίας με θέμα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προκειμένου να αποφασιστεί κοινή δράση για το θέμα.
Ο κ. Ψυχογιός έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση, καθώς γνωρίζει καλά πως «Η εγκατάσταση του εργοστασίου προχωρά», πρτείνοντας παράλληλα την γνωστοποίηση του προβλήματος και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, υπενθυμίζοντας τις ευαισθησίες του σε θέματα περιβάλλοντος.
Με σύνθημα την δεύτερη παράγραφο του ψηφίσματος των φορέων, όπου αναφέρεται  πως «η περιοχή μας , η περικλείουσα την πρώην επαρχία Θηβών, είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη λόγω της άναρχης εγκατάστασης βιομηχανιών, της άνευ ελέγχου λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα, εκτός της αυτονόητης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης να παρατηρείται και αύξησης κρουσμάτων σοβαρών παθήσεων υγειάς και ιδιαίτερα του καρκίνου» και το δυναμικό παρόν όλων,  για άμεση κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση» πρότεινε ο χημικός Π. Ρωμανάς.
Ωστόσο, η συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Καραβασίλη, που είχε μόλις προχθές η Β. Τσόνογλου ανοίγει παράλληλα και άλλους δρόμους  αγώνων...
Η Βουλευτής Βοιωτίας ενημέρωσε την κ. Καραβασίλη για την πρόθεση ιδιωτικής εταιρίας να δημιουργήσει και λειτουργήσει στην περιοχή της Θήβας εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και τις μετέφερε την σύσσωμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα αυτό, ζητώντας την πραγματοποίηση άμεσης ευρείας σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ με την παρουσία της Υπουργού Τ.  Μπιρμπίλη, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
«Η άποψη της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θήβας είναι ξεκάθαρη, ρητή και κατηγορηματική. Κανένας δεν θέλει στον τόπο του ένα τέτοιο εργοστάσιο καθώς αρκετοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, μια τέτοια δραστηριότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών αλλά και στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον» τόνισε η κ. Τσόνογλου, επισημαίνοντας πως «Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση και είναι απόλυτη ανάγκη να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».
Σήμερα το πρωϊ πάντως, φορείς και πολίτες μεταβαίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, όπου κατά την διάρκεια της ημερίδας αναμένεται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το θέμα.