Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η Βάσω Τσόνογλου στην ημερίδα του ΤΕΕ

Στην εκδήλωση του ΤΕΕ με θέμα «Προυποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου», που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Θηβαίων παρευρέθηκε η Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Η Βουλευτής Βοιωτίας σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ τόνισε για την σημερινή Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος προέχουν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός της ρύπανσης και η Χωροταξική οργάνωση της άναρχης «βιομηχανικής περιοχής» Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
«Το ζήτημα του Ασωπού είναι διαχρονικό το οποίο ανεδείχθη το 2007, αφού διογκώθηκε το πρόβλημα από την ρύπανση που προκαλούν ορισμένες βιομηχανίες.
Οι βιομηχανίες αυτές είναι άναρχα τοποθετημένες στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου, δεν υπάρχει Ειδικό Χωροταξικό. Σαν αντινομάρχης είχα επιδιώξει να χαρακτηριστεί η περιοχή ως ειδικός χώρος περιβαλλοντικής προστασίας όπως επίσης με τον Νομάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά είχαμε ζητήσει, ακόμη και στην επιτροπή της Βουλής, να ληφθεί ειδική μέριμνα καθώς ο Ασωπός είναι εθνικό ζήτημα.
Όταν ανακαλύφθηκε το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς είχε υποσχεθεί μια δέσμη μέτρων προκειμένου να εξυγιανθεί η περιοχή. Δυστυχώς όμως και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα ως Εθνικό, δεν αντιμετώπισε την κατάσταση όπως θα έπρεπε» είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια η κ. Τσόνογλου αναφέρθηκε μετά από ερώτηση δημισογράφου αναφέρθηκε στο πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος λέγοντας:
«Το πόρισμα των Επιθεωρητών το οποίο περιελάμβανε και πολιτικά πρόσωπα αλλά και υπαλλήλους της Νομαρχίας ζητούσε την διερεύνηση τυχόν ποινικών ή πειθαρχικών. Μετά από έρευνα εκδόθηκαν αμετάκλητα δικαστικά βουλεύματα με τα οποία απηλλάγησαν τα πολιτικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι».
Η κ. Τσόνογλου στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου και επανέλαβε το αίτημα για την δημιουργία μιας σύγχρονης αλλά πάνω απ’ όλα οργανωμένης Βιομηχανικής περιοχής ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη ικανού αριθμού υπαλλήλων στην αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τον έλεγχο των βιομηχανιών.
«Στόχος την κυβέρνησης, όπως με διαβεβαίωσε και η Γ.Γ του Υπουργείου κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού όλο το εικοσιτετράωρο, η δημιουργία παρατηρητηρίου των αερίων ρύπων αλλά κυρίως η λήψη μέτρων που θα εξυγιάνουν την περιοχή» είπε ολοκληρώνοντας την δήλωση της.