Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

“Κούρεμα” 100 δισ. και στο βάθος πρόωρες εκλογές

 



- Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Γ. Παπανδρέου η απόφαση από... Πέμπτη
- Αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων και το “μπαλάκι” στη Ν.Δ. ρίχνει η κυβέρνηση
- Ποντάρουν στους “αντάρτες” εντός Ν.Δ.
- Σκληρή λιτότητα και “Ευρωπαίους κηδεμόνες” φέρνει το “κούρεμα”

Σε τριπλό ταμπλό μοιάζει να “παίζει” η Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός βλέπει σήμερα εκ νέου τον Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Κυριακής, αλλά και για τις εξελίξεις που αναμένονται αύριο στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο από το Μαξίμου για μια ακόμη φορά λέγεται με νόημα ότι και αυτή η συνάντηση έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις, αν και αμέσως μετά συμπληρώνεται πως ο πρωθυπουργός θα λάβει τις όποιες αποφάσεις του από την Πέμπτη και μετά και ανάλογα με την τελική απόφαση για το “κούρεμα”.

Ταυτόχρονα ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας με δημοσιογράφους παίζει το χαρτί της πολιτικής υπέρ των πολιτών αναφερόμενος στον αγώνα να διασφαλιστούν καταθέσεις, μισθοί συντάξεις λέγοντας με νόημα πως “δεν ενδιαφερόμαστε για το πόσο μεγάλο θα είναι το κούρεμα για τις τράπεζες, άλλο το έθνος και άλλο τα συμφέροντα των τραπεζών”.

Οι εξελίξεις ωστόσο έχουν φέρει την κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο πρώτα απ' όλα απέναντι στην ίδια την κοινοβουλευτική της ομάδας και έτσι επιλέχθηκε για μια ακόμη φορά μια κίνηση τακτικής.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί (αφήνει τουλάχιστον να εννοηθεί) ότι θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση της νέας συμφωνίας. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο ίδιος λέγοντας:
“Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο”

Νομικά αναγκαίο δεν είναι, αλλά ήδη τα μηνύματα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι σαφή (είναι η τελευταία φορά είχε πει η Β. Παπανδρέου), έτσι δεν είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των 153 της προηγούμενης ψηφοφορίας είναι αρκετή.

Περί συναίνεσης ούτε λόγος, τουλάχιστον ως τώρα, από το στρατόπεδο της Ν.Δ. και έτσι με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 το Μαξίμου λέει (αν επιλεγεί τελικά αυτή η τακτική) ότι θα “στριμώξει” τη ΝΔ.

Δεν θα είναι εύκολο στον Α. Σαμαρά να πάρει την ευθύνη άμεσης χρεοκοπίας (έτσι θα διατυπωθεί) με την καταψήφιση της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα το Μαξίμου “ποντάρει” στην “άλλη άλλη γραμμή” εντός Ν.Δ. στους βουλευτές εκείνους δηλαδή που τηρούν αποστάσεις από την επίσημη γραμμή και εκδηλώνονται υπέρ του “κουρέματος”.

Ταυτόχρονα “θα φανεί ποιος θέλει το καλό της χώρας” καθώς η ευθύνη για το αν θα πάει η χώρα σε εκλογές (ή και σε χρεοκοπία) πάει στα χέρια της Ν.Δ. και έτσι το εσωκομματικό μέτωπο μεταφέρεται σε άλλο... κόμμα.

Όλα αυτά εν μέσω μιας συζήτησης που θα διεξαχθεί σε έντονους τόνους καθώς η νέα συμφωνία είναι σαφές ότι θα προβλέπει μακροχρόνιο πρόγραμμα σκληρής λιτότητας με ταυτόχρονη μόνιμη παρουσία επιτρόπων οι οποίοι θα ελέγχουν καθημερινά έσοδα, έξοδα και ίσως ακόμη και την πώληση της κρατικής περιουσίας.

Το “χαρτί” της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας θα κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Πολλοί λένε ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στη γραμμή ότι “το κόμμα δεν είναι αντίθετο με την απομείωση του χρέους αλλά με τα μέτρα που θα το συνοδεύουν” και πως μια νέα διαπραγμάτευση (από μια νέα κυβέρνηση) θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον λαό.


Κάπως έτσι εμφανίζεται μια “ευκαιρία (και για τα δύο κόμματα) να μην πάρουν “εθελοντική” απόφαση υπέρ της νέας συμφωνίας και επί της ουσίας να οδηγήσουν τα πράγματα σε εκλογές.

newsit