Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Συμβολικό κλείσιμο “μπούκας” εργοστασίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από κατοίκους του Ωρωπού με πρωτοβουλία Δήμου και Ομοσπονδίας Ωρωποχωρίων

mpouka1mpouka3mpouka2Πρωί Κυριακής 23/10/2011 κάτοικοι του Ωρωπού με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ωρωποχωρίων και Δημοτικής Αρχής, με μπροστάρηδες τον κ. Χρήστο Παναγόπουλο και Δήμαρχο κ. Γιάννη Οικονομάκο, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημοτικό Κατάστημα Ωρωπού και με μισθωμένα λεωφορεία, αλλά και με ΙΧ κατευθύνθηκαν προς τα Οινόφυτα με πρώτη στάση στη γέφυρα του τρένου όπου υπάρχει και το φυλάκιο.
Εκεί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρ. Παναγόπουλος κατήγγειλε ότι η μόλυνση από τα εργοστάσια συνεχίζεται χωρίς να αλλάξει κάτι παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι σε μετρήσεις δειγματοληψίες που έγιναν σε “μπούκες” εργοστασίων που αποβάλλουν τα λύματά τους στον Ασωπό, βρέθηκε μεταξύ άλλων ρύπων και εξασθενές χρώμιο σε “τιμές συναγερμού” όπως είπε χαρακτηριστικά.
“Η απόφαση του ΣτΕ που έχουμε στα χέρια μας, λέει, ούτε μία σταγόνα από βιολογικούς στο ποτάμι, αν δεν γίνει απορρύπανση της κοίτης και μέχρι να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση...” ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, εξαίροντας το ρόλο του π. Ιωάννη Οικονομίδη και του κ. Αθ. Παντελόγλου στην υπόθεση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι, ο Ωρωπός έχει βληθεί οικονομικά ανεπανόρθωτα από τη ρύπανση του Ασωπού, εκτός των κινδύνων υγείας των κατοίκων από τη μόλυνση του νερού.
Ο κ. Αθ. Παντελόγλου παίρνοντας το λόγο, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους. “Ο Ασωπός και τα παραποτάμια του, έχουν γίνει δέκτες τοξικών αποβλήτων, έχοντας διαπερατό βυθό. Επομένως, αυτές οι ρυπάνσεις κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα” εξήγησε ο κ. Παντελόγλου, κάνοντας συγκεκριμένο ότι, από τη γέφυρα του Αγίου Θωμά μέχρι την γέφυρα του τρένου, συλλέγεται όλη η ρύπανση. “Σήμερα Κυριακή που δεν δουλεύουν τα εργοστάσια δεν είναι εμφανής η ροή του ποταμού. Αυτή η ελαχίστη ροή. Αν έλθετε καθημερινή, θα δείτε χιλιάδες κυβικά νερού να ρέουν”, ξεκαθαρίζοντας ότι από κει και πέρα, και συγκεκριμένα στο “στενό του Αυλώνα” το νερό χάνεται στις καταβόθρες που υπάρχουν στην κοίτη του πηγαίνοντας στον υδροφόρο ορίζοντα. “Αν πάτε τώρα, στην γέφυρα του Συκάμινου ή Ωρωπού θα δείτε ελάχιστο νερό να τρέχει διότι έχει πάει κάτω...” κατέληξε ο κ. Παντελόγλου. Επίσης, γνωστοποίησε ότι στις ΗΠΑ το όριο του εξασθενούς χρωμίου είναι 0,002 μιλιγραμμάρια στο λίτρο νερού, δηλαδή, μηδενικό όριο, ενώ στα πηγάδια της περιοχής βρέθηκε 170 μικρογραμμάρια στο λίτρο! Τέλος ζήτησε οι κυβερνήσεις να δώσουν λύση στο πρόβλημα όπως εδόθη λύση σ' άλλα κράτη, “ακόμα και στη βρωμιάρα Κίνα” όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος και στη δημόσια υγεία και τους καρκίνους που αποδεδειγμένα έχουν προκληθεί από την μακροχρόνια λήψη εξασθενούς χρωμίου μέσα από το νερό και τις τροφές.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος, δήλωσε παρόν στους αγώνες της Ομοσπονδίας και των κατοίκων για το περιβάλλον, “Δεν θα ανεχθούμε από κανένα, ποτέ, μόλυνση του περιβάλλοντος” είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις, αλλά και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για διαχρονικές ευθύνες, “...δεν συγχωρούμε κανένα, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος..” κατέληξε ο κ. Γιάννης Οικονομάκος.
Κλείσιμο γεώτρησης
Μετά τη γέφυρα, οι κάτοικοι μετέβησαν σ' άλλο σημείο του ποταμού όπου υπάρχει έξοδος λυμάτων βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου “Μαΐλης”. Εκεί, ο κ. Παντελόγλου εξήγησε ότι από τη μακροχρόνια ρίψη όξινων αποβλήτων από το εργοστάσιο, “έλιωσαν” τα πετρώματα και έγινε πηγάδι το οποίο “ρουφά” τα απόβλητα που πηγαίνουν κατευθείαν κάτω στον υδροφόρο ορίζοντα. Ανέφερε, ότι πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Οινοφύτων είχε ρίξει και πάλι χοντρό χαλίκι να το κλείσει, αλλά ακόμη και αυτό το διάβρωσε. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ ότι το εργοστάσιο δεν πρέπει πλέον να ρίχνει απόβλητα στο ποτάμι. Παρόλα αυτά, λίγο παραπάνω υπάρχουν τα φρεάτια της “μπούκας” τα οποία αποτελούν και κίνδυνο για κάθε διερχόμενο από εκεί αφού είναι ακάλυπτα.
Στη συνέχεια, φορτηγό του Δήμου Ωρωπού έριξε χαλίκι και τσιμέντο στο σημείο της εξόδου των λυμάτων και του πηγαδιού, το οποίο βέβαια μόνο συμβολική έννοια είχε αφού για να κλείσει αυτό το πηγάδι χρειάζονται πολλά φορτηγά και άν... Πάντως, ενθαρρυντικό είναι ότι είδαμε πολλά βατράχια να πηδούν κατατρομαγμένα από την πολυκοσμία στο νερό. Κάποιος είπε για μετάλλαξη..!