Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Λούκα Κατσέλη: Σε 2 χρόνια αναθέρμανση της οικονομίας

Λούκα Κατσέλη: Σε 2 χρόνια αναθέρμανση της οικονομίας - Το Σεπτέμβριο ο αναπτυξιακός νόμος
"Αναθέρμανση της οικονομίας δεν θα υπάρξει για τα επόμενα δύο χρόνια. Γιατί για να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, θα έπρεπε να είχαν μπει οι βάσεις γι' αυτή την αναθέρμανση πριν 2-3 χρόνια". Ενώ ο αναπτυξιακός νόμος θα ψηφιστεί το Σεπτέμβριο του 2010 και θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια από το 2011 και μετά, όπως επισήμανε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας, στις 3 Μαΐου στο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας με θέμα "Η ανάκαμψη θα είναι ψηφιακή".
 "Αυτό που πρέπει να κάνουμε μέσα στο 2010, συνέχισε η υπουργός, είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη προσαρμογή που καλούνται να κάνουν και την ίδια στιγμή να βάλουμε τις βάσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία του μέλλοντος του 2012, του 2013, οπότε και προβλέπεται σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας".
Η κα Κατσέλη τόνισε ότι το πλαίσιο χρηματοδότησης ύψους 110 δις για τα επόμενα τρία χρόνια που εγκρίθηκε χθες "αποτελεί ένα δίχτυ ασφάλειας για κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών της χώρας μας, το οποίο μας δίνει τα περιθώρια για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και εξόδου από την κρίση".
Η υπουργός Οικονομίας περιέγραψε τρεις στόχους της οικονομικής πολιτικής, στους οποίους μπορούν να βοηθήσουν οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΠΕ. Ο πρώτος μεγάλος στόχος, όπως είπε, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, "με πολύ σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 13 μονάδων του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία. Δηλαδή περιορισμό της δαπάνης άνω των 30 δις". Δεύτερος βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων και τρίτος είναι η διαφάνεια και λογοδοσία στη διακυβέρνηση.
Για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, το υπουργείο Οικονομίας έχει σε προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά τέσσερις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές προμήθειες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και στενή παρακολούθηση και ψηφιακή παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων.
Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οι δράσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπεται να έχει ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες, όπως επίσης ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 και θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια από το 2011 και μετά, με ιδιαίτερο βάρος στο ψηφιακό περιεχόμενο κάθε νέας επένδυσης. Για εφέτος όπως είπε η υπουργός "ο κεντρικός στόχος είναι ουσιαστικά να αποπληρώσουμε τις οφειλές προς επιχειρήσεις και προς τρίτους από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια που έχουμε του ΕΣΠΑ, για τρέχοντα προγράμματα".
Τέλος, για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία θα αναπτυχθούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες οριζόντιας διακυβέρνησης και ευρυζωνικά δίκτυα.