Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΠΑΣΕΓΕΣ: Κίνδυνος απωλειών πόρων από το ΕΣΠΑ λόγω χαμηλής απορροφητικότητας

Ορατός παραμένει ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων του Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), εξαιτίας της εξαιρετικά μικρής απορρόφησης της Δημόσιας Δαπάνης, το ποσοστό της οποίας βρίσκεται, προς το τέλος Απριλίου, μόλις στο 4% περίπου. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μιχάλης Σμύρης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλά από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, αλλά και Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ενημερωτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στα κείμενα  για την πρόοδο του ΕΣΠΑ, φαίνεται ότι μέχρι τις 19.4.2010, έχει ενεργοποιηθεί το 58% περίπου των προγραμμάτων, τα ενταγμένα έργα καλύπτουν το 28% της Δημόσιας Δαπάνης και οι νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις), βρίσκονται κάτω από το 10%  της δαπάνης του ΕΣΠΑ. Είναι προφανές ότι προκειμένου να απορροφηθεί, μέχρι τέλους του 2010,  ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσό Δημόσιας Δαπάνης, ύψους 1,135 δις €, θα πρέπει, σε μηνιαία βάση, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) να κινηθεί με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς απορροφώντας περισσότερα από 160 εκατ. €, έτσι ώστε να καλύψει τον κανόνα του ν+3.
Στο διάστημα των επτά περίπου μηνών που υπολείπονται, υπογράμμισε ο κ. Μ. Σμύρης, πρέπει να απορροφηθούν 880 εκατ. € Κοινοτικής Συνδρομής  προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων, ζήτημα εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί μια και σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ το μέχρι σήμερα πραγματικό ποσοστό απορρόφησης Κοινοτικής Συνδρομής  κυμαίνεται από 1,6 έως 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί.

Πρόοδος Απορρόφησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Τίτλος Ε.Π-ΕΣΠΑ Πραγματική απορρόφηση Κ.Σ (εκατ. €) Υπολειπόμενο ποσό Κ.Σ για το 2010 (εκατ. €) Πραγματικό ποσοστό απορρόφησης Κ.Σ (%)
Ψηφιακή Σύγκλιση 0,8 50 1,6
Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 3,5 103,6 3,4
Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 8,6 179 4,8
Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας 2,4 40 6
Στα αναφερόμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα, που καθυστερούν σε απαράδεκτο βαθμό, πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ενεργοποίηση, τη δέσμευση και την απορρόφηση της Κοινοτικής Συνδρομής, με επιτάχυνση στα ώριμα έργα που περιλαμβάνουν.
Καθυστέρηση εξάλλου εμφανίζεται και στο περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ όπως για παράδειγμα στην υπερ-περιφέρεια της Αττικής (πρέπει να απορροφηθούν 222 εκατ. € Δημόσιας Δαπάνης μέχρι τέλους του 2010), στην υπερ-περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς-Ηπείρου (απομένουν προς απορρόφηση 106 εκατ.€), αλλά και στην υπερ-περιφέρεια της Κρήτης και των Νησιών του Αιγαίου (70 εκατ. € Δημόσιας Δαπάνης).