Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Και νέα απόπειρα νομιμοποίησης για το λιμάνι της Θίσβης

Την Τρίτη 22 Ιουνίου, συζητιέται για τρίτη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα για την νομιμοποίηση παράνομων εγκαταστάσεων στο λιμάνι Βαθύ της Θίσβης. Στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται: Αίτηση θεραπείας της εταιρείας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.» κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/ 39133/1962/30.04.2009 Υ.Α., σχετικά με υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις της ως άνω εταιρείας, στον όρμο Νούσας, στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, Δήμου Θίσβης, Νομού Βοιωτίας.

Είναι μια συνηθισμένη όπως φαίνεται πρακτική όπου το ίδιο ακριβώς θέμα- όπως και στην υπόθεση της μονάδας στην Χαιρώνεια- επανέρχεται έως ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει την ίδια έκβαση.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση η κίνηση πολιτών Θίσβης, σχολίαζε στην παρέμβασή της: "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού έχει απαντήσει στο θέμα αυτό πριν από 10 μήνες; Πιστεύουμε ότι είναι υποτιμητικό και για το ίδιο να ξανααποφασίζει χωρίς κανένα νέο στοιχείο για το ίδιο θέμα." Φαίνεται δυστυχώς ότι το ΥΠΠΟ, διατηρεί την ίδια στάση. Το θέμα του λιμανιού είναι καίριο για όλο τον Κορινθιακό και η μάχη θα είναι κρίσιμη.
Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη φορά, ο Νομάρχης Βοιωτίας είχε εκδόσει δελτίο τύπου με το οποίο ισχυριζόταν ότι "ανέπτυξε την ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου στο λιμάνι, με αποτέλεσμα το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει υπέρ των θέσεων της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Περγαντάς, υλοποιώντας με συνέπεια τη στάση του για στήριξη των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών, παραστάθηκε στη συζήτηση του ΚΑΣ και με την τοποθέτησή του συνέβαλε σε μια ακόμα νίκη της Αυτοδιοίκησης." Θα επαναληφθεί;
Για μια ακόμη φορά οι πολίτες της Θίσβης θα είναι εκεί. Επίσης παρίστανται και συμπαρίστανται: η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού, η Ομοσπονδία Συλλόγων και Κινήσεων "Η ΑΛΚΥΩΝ" και ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) των Δήμων γύρω απο τον Κορινθιακό.

Δέσποινα Σπανούδη