Ξεκίνησε η αποστολή επιστολών με τους «Όρους Σύνδεσης» από τα τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ σε αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα χωράφια τους. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, χωρίς προβλήματα, ακόμη και σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν κορεσμένο δίκτυο, κατά τους ισχυρισμούς της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η εξέταση των «αγροτικών» αιτημάτων προχωρά με γοργούς ρυθμούς εκ μέρους της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προτεραιότητα που έχει κατοχυρώσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και ενδεχομένως ως το τέλος του μήνα μεγάλος αριθμός από αγρότες να έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με σκοπό τη συμπλήρωσή του εισοδήματός τους.Ενδεικτικό τους πώς βαίνει το ζήτημα, δεδομένου ότι την τελευταία εβδομάδα με αφορμή σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «φούντωσαν» τα σενάρια για επερχόμενο «ψαλίδι» στα επενδυτικά σχέδια των αγροτών, πρόβλημα που σύμφωνα με τους βουλευτές αφορά 16 συνολικά νομούς της χώρας, είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ Αγρινίου (περιοχή νομού που συμπεριλαμβάνεται στις 16 περιοχές που αναφέρονται στην ερώτηση), διευκρινίζει με σχετική της ανακοίνωση «ότι άρχισε και η εξέταση των αιτημάτων αγροτών, για σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών στο δίκτυό της και η αποστολή επιστολών Όρων Σύνδεσης. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό για την συντομότερη, κατά το δυνατόν, ολοκλήρωσή της. Κατά τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες στη συγκεκριμένη περιοχή ως το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν «φύγει» με αποδέκτες αγρότες της περιοχής παραπάνω από 40 επιστολές της ΔΕΗ με τους Όρους Σύνδεσης. Θυμίζουμε ότι η μετέπειτα διαδικασία περιλαμβάνει την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ για την απορρόφηση του παραγόμενου ρεύματος.
Σύμφωνα, εξάλλου, με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του μήνα ικανός αριθμός αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας να έχουν στα χέρια τους τις εγκρίσεις. Έτσι, θα μπορούν απρόσκοπτα να προχωρήσουν στον προγραμματισμό των μετέπειτα ενεργειών τους, σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αναλάβει ρόλο καθοδηγητή στη νέα αυτή δραστηριότητά τους.
Άλλο ένα επεισόδιο, στο σήριαλ των τελευταίων ημερών ήρθε να προστεθεί με την ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους της ΡΑΕ τον χαρακτηρισμό της ΔΕΗ περί κορεσμένων δικτύων σε 16 περιοχές της χώρας, Με επιστολή του, μάλιστα, προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν. Βασιλάκος ζητά επιπλέον διευκρινίσεις για τους τεχνικούς περιορισμούς που λαμβάνει υπόψη η ΔΕΗ, με σκοπό να καθοριστεί το όριο ανά περιοχή, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής των περιορισμών αυτών.
Θέση στο θέμα έλαβε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε σε συνέντευξή της ότι εξετάζονται λύσεις για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά, ενώ και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στον ΑΧΕΛΩΟ TV ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παρουσιαστηκε τις τελευταίες μέρες.
Ο κ. Μωραΐτης, απάντησε όμως και σε άλλα ερωτήματα που τίθενται και συγκεκριμένα για τα κορεσμένα δίκτυα τόνισε ότι προβλήματα κορεσμού υπάρχουν σε κάποιες περιοχές για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει λύσεις. Εξετάζεται δηλαδή από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ πως θα πραγματοποιηθεί η επέκταση του δικτύου στις περιοχές όπου το τοπικό δίκτυο Χαμηλής Τάσης έχει κορεστεί δίχως επιβάρυνση του αγρότη.
Για το ενδεχόμενο, τέλος, απόρριψης αιτήσεων είπε πως πράγματι υφίσταται, όπως συμβαίνει σε κάθε επένδυση που κάνει ένας πολίτης. «Κάθε επένδυση έχει και το ρίσκο της» είπε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ένας φάκελος που έχει τεχνικά ή χρηματοδοτικά προβλήματα».
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr