Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Βοιωτίας
 
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΑΓΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Παρέμβαση για τον αθλητισμό έκανε η βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη Αγάτσα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία συνεδρίασε υπό τον Υφυπουργό Τουρισμού-Αθλητισμού κύριο Γιώργο Νικητιάδη.
Η κυρία Αγάτσα επισήμανε στον κ. Νικητιάδη:
 
«Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ, ο αθλητισμός αποτελεί εθνική ιστορία και αφορά τους πάντες, καθώς εμπλέκονται εκατομμύρια ανθρώπων, όπως αθλητές, προπονητές, παράγοντες, αθλούμενοι, φίλαθλοι, εκπαιδευτικοί, Συνεπώς είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία και συνδέεται άμεσα με θέματα που μας προαγάγουν ατομικά, ομαδικά, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Καταρχήν, συνδέεται με την υγεία, διότι έχοντας αλλάξει τα δεδομένα, όλο αυτό το πλαίσιο συνδέεται και με οικονομικά δεδομένα. Θέλω να πω ότι όσο πιο υγιείς είναι οι έλληνες πολίτες τόσο λιγότερο επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
 Δεύτερον, όσο πιο υγιείς είμαστε τόσο καλύτερη εργασία παράγουμε, καθώς πλέον οι έλληνες και οι ελληνίδες δουλεύουν μέχρι το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
 Επίσης, συνδέεται με το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό. Πάρα πολλές φορές, σε κακές περιόδους οι αθλητές μας, οι ομάδες μας, ήταν λαμπροί πρεσβευτές.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να στραφούμε στον τομέα του αθλητισμού στα κομμάτια που πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα, καθώς τα οικονομικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά, πράγμα που γνωρίζουμε όλοι. Βεβαίως, πρέπει να αξιοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ως προπονητικά κέντρα.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ, τόσες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών έχουμε που πρέπει να αξιοποιούνται και μάλιστα, σε μια χώρα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την πρόθεση αυτή. Πρέπει επίσης, να αξιοποιηθούν και να προσεχθούν οι αθλητικο-τουριστικές περιοχές.
 Κύριε Υπουργέ, έθεσα το θέμα του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού και στην Επιτροπή Τουρισμού, το οποίο υποβαθμίζεται, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Πρέπει επίσης, να υπάρχει αξιολόγηση στον τομέα των επιχορηγήσεων που είναι μια παλιά ιστορία, γιατί η νοοτροπία που υπήρχε ήταν προβληματική. Ωστόσο, οφείλουμε να βρούμε ένα τρόπο να επιβραβεύονται σωματεία τα οποία παράγουν έργο. Σωματεία που έχουν πάρα πολλά παιδιά, σωματεία που έχουν διακρίσεις, δεν δουλεύουν όλοι με τον ίδιο τρόπο
 Όσον αφορά την διαφάνεια για την οποία συζητούμε συνέχεια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς  τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό-κυρίως τους παράγοντες. Ειδικά στις μέρες μας ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να δίνει τέτοια δικαιώματα. Ασχολούνται άνθρωποι που δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι σε αυτές τις θέσεις.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υποβάλω δύο ερωτήματα. Μιλήσατε για κάποιες αλλαγές σε σχέση με το χάρτη αθλητικών εγκαταστάσεων, μιλάτε για κάποιες συγχωνεύσεις, θα γίνουν κάποιες αλλαγές, θα κλείσουν κάποια στάδια που ενδεχομένως δεν πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για κάποιους λόγους; Πότε σκοπεύετε να φέρετε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το οποίο μιλήσατε; »
Απαντώντας ο υφυπουργός Αθλητισμού - Τουρισμού κύριος Νικιτιάδης, απευθυνομενος στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ , ανέφερε μεταξύ άλλων:  
«Κυρία Αγάτσα,
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω διότι βάλατε ζητήματα από μια άλλη σκοπιά πολύ ενδιαφέρουσα, αυτή της οικονομίας του αθλητισμού που είναι πάρα πολύ σοβαρή και δυστυχώς δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ.
Δυστυχώς δεν μας έχουν απασχολήσει ποτέ πολύ πιο θεμελιακά ζητήματα… φτάσουμε να μετράμε οφέλη και κόστος και να μετράμε το τι προσφέρει στην υγεία το να είσαι υγιείς ή να μην είσαι, τι σημαίνει να είσαι παραγωγικότερος εάν είσαι  υγιείς ή να μην είσαι».
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΓΑΤΣΑ