Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία Β. Τσόνογλου στη Βουλή για Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών


Η Εθνική Σχολή Δικαστών ιδρύθηκε με το Ν. 2236/1994 και τέθηκε σε λειτουργία το 1995. με το Ν. 3689/2008 αναμορφώθηκε πλήρως το νομικό καθεστώς που διέπει την λειτουργία της και μετονομάστηκε σε Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Αποτελεί ΝΠΔΔ, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων με έδρα της, την Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της σχολής είναι η επιλογή, η προεισαγωγική, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και αξιολόγηση όσων πρόκειται να διορισθούν σε θέσεις δοκίμων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς και η διαρκής επιμόρφωση των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών.
Η σχολή με την λειτουργία της οποίας επιδιώκεται η αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης στον ελληνικό λαό δικαιοσύνης, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και καταξιώνεται στο νομικό κόσμο.
Κατά την πορεία της όμως, παρατηρηθήκαν εμφανείς αδυναμίες στη λειτουργία της. Προκειμένου να εξαλειφθούν αυτές οι δυσλειτουργίες με την σημερινή υψίστου κύρους νομοθετική πρωτοβουλία ασκούνται σοβαρές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν αμοιβαίες παρεμβάσεις για να συνεχίσει η σχολή με νέα πλέον δυναμική το έργο της, προσαρμοσμένη στα νέα σύγχρονα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.
Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας και οργάνωσης της δικαιοσύνης και της ορθότερης και ταχύτερης απονομής της το παρόν νομοσχέδιο εκτός από την αναδιοργάνωση στοχεύει και στην αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.