Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Σε ρυθμούς ΔΕΘ αλλά και πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο η ΝΔ




Παράλληλο προγραμματισμό για την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης αλλά και για την προοπτική πρόωρης κάλπης μέσα στον Οκτώβριο ξεκινούν από σήμερα στη Συγγρού...
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στην Παναγιά Σουμελά και αργά το βράδυ επέστρεψε στην Αθήνα όπου από σήμερα το πρωί ξεκινά με τους στενούς του συνεργάτες την προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης του στην ΔΕΘ στις 16-17-18 Σεπτεμβρίου.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν κομβικής σημασίας τις εντυπώσεις που θα αφήσει ο πρόεδρος του κόμματος στην ΔΕΘ και γι αυτό στην φαρέτρα του θα βάλουν, ανάμεσα στα άλλα, και δύο όπλα που θεωρούν ότι θα του δώσουν αρκετούς πόντους. Πρόκειται για την πρόταση τοποθέτησης μόνιμων υφυπουργών Προϋπολογισμού και Εξωτερικών που θα ορίζονται με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να δείξει ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουν μπει στη λογική της «συνέχειας του κράτους» και έχουν ξεφύγει από το παρελθόν και την λογική του απόλυτου κομματισμού ακόμα και σε κορυφαίες επιλογές.
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ.Σαμαρά, ειδικά η επιλογή για μόνιμο υφυπουργό Προϋπολογισμού μπορεί να εκπέμψει σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους ότι το σχέδιο μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων θα εφαρμοστεί τα προσεχή χρόνια χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις, ανεξάρτητα από κυβερνητικές αλλαγές. Η πρόταση της ΝΔ θα προβλέπει την τοποθέτηση, με απόφαση των 3/5 της Βουλής, μόνιμου υφυπουργού Προϋπολογισμού με πενταετή θητεία. Με στόχο να ακολουθείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, προτείνεται η θέσπιση και μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών μέσω της ίδιας διαδικασίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να «τρέξει» μετά τον Ιούνιο του 2013, ο κ. Σαμαράς σκέφτεται να κάνει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Να απευθύνει πρόσκληση στον Πρωθυπουργό για τον ορισμό υφυπουργού Προϋπολογισμού τώρα, με τη δέσμευση ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί με συναίνεση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και σε μια πιθανή δική του κυβέρνηση.
Παράλληλα με όλα αυτά , από σήμερα ξεκινά και πάλι η επεξεργασία των συνδυασμών του κόμματος σε όλες τις εκλογικές Περιφέρειες της χώρας. Κι αυτό γιατί κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αντέξει τους ενδοκυβερνητικούς και εσωκομματικούς τριγμούς και θα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα στον Οκτώβριο. Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να έχει ολοκαίνουργια πρόσωπα τουλάχιστον σε ένα ποσοστό της τάξεως του 40% . Αυτό πάντως, με δεδομένο ότι οι νυν βουλευτές θα είναι και πάλι υποψήφιοι, θα του δημιουργήσει προβλήματα και εσωτερικές συγκρούσεις. Η παρουσία μάλιστα του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας που θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν όλους εκείνους που δεν θα βρουν μια θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια, είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος. Υπάρχει όμως και άλλη άποψη: «Θα είναι τέτοια η δυναμική που θα έχουμε αναπτύξει τον Σεπτέμβριο που ακόμα κι αυτοί που δεν θα είναι στις λίστες δεν θα πάνε πουθενά. Θα μείνουν και θα αγωνιστούν γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα έχουν την επομένη των εκλογών και την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού» λένε κάποιοι στη Συγγρού.
iefimerida.gr