Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Κόρινθος: Ανησυχία για το χρώμιο στο νερό



Λήγει  η διορία που έχει δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων να εμφανίσει τις μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο που σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Υγείας από τον περυσινό Ιούνιο, θα έπρεπε να είχε ήδη διεξάγει.

Ο Δήμαρχος της περιοχής προς το παρόν φαίνεται να μην έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση που να ξεκαθαρίζει την όλη υπόθεση αλλά πιέζεται πλέον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να το κάνει.

Η επίσημη θέση του ΥΠΕΚΑ όπως εκφράστηκε με το Δελτίο Τύπου στις 7.2.2011 «Κύρια συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης για το Εξασθενές Χρώμιο στο Νερό» είναι ότι «παρά τις εγγενείς αδυναμίες και ασάφειες των επιδημιολογικών και τοξικολογικών ερευνών, για τις οποίες έγινε εκτενής αναφορά, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση.

Τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας».

Να σημειώσουμε επίσης τη δήλωση-σοκ του γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα υδάτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέα Ανδρεαδάκη την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου (πριν 12 ημέρες) στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου.

«Εάν θεσμοθετούσαμε όριο για το εξασθενές χρώμιο τότε το 50% των νερών της χώρας θα έπρεπε να κριθεί ακατάλληλο»!

Πηγή: isthmos