Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Διαμαρτυρία συλλόγων και σωματείων εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με αφορμή το επικείμενο Νομοσχέδιο (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- Στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας) που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 29/2/2012, καταγγέλλουν τα εξής:
Είναι λυπηρό και εξοργιστικό, το γεγονός ότι, η πολιτεία, πολύ γρήγορα και συστηματικά κινήθηκε στο να προετοιμάσει ένα Νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας. και την ίδια στιγμή «πετάει» στο δρόμο 4000 εργαζόμενους που 10 χρόνια τώρα κρατάνε με νύχια και με δόντια απλωμένο το «χέρι» της πολιτείας, στους ανήμπορους και ηλικιωμένους.
Στο όνομα των ίσων ευκαιριών, και των ιδιωτών, έτρεξε αποφασισμένη και με ευκολία να προετοιμάσει ένα Νομοσχέδιο χωρίς όμως προηγουμένως να εξασφαλίσει τα αυτονόητα για τον εαυτό της. Εδώ και Δέκα (10) χρόνια οι εργαζόμενοι φώναζαν αλλά κανένας δεν τους άκουγε. Φώναζαν για ένα Εθνικό Σχέδιο πρόνοιας., φώναζαν για Κοινωνικές Υπηρεσίες οι οποίες θεσμοθετημένα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το Κοινωνικό δίχτυ για τις ευπαθείς ομάδες της χώρας μας, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκαν.
Τα Σωματεία ΒΣΣ εδώ και δύο χρόνια με υπομνήματα διαμαρτυρίας στα Υπουργεία, με ενημερώσεις Βουλευτών όλων των κομμάτων, με απεργιακές κινητοποιήσεις, με συχνές παρουσίες στη Βουλή, με καταλήψεις, με θετικά ψηφίσματα Περιφερειαρχών με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, με επιστολή στον Πρωθυπουργό και πολλές άλλες ενέργειες όπως υπογραφές πολιτών και κατάθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών, με θετικά ψηφίσματα Δημάρχων έκαναν ότι μπορούσαν για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας.
Με λίγα λόγια όλοι οι Βουλευτές των κομμάτων. γνώριζαν τις προθέσεις της Κυβέρνησης και όλοι είχαν εκφράσει την αντίθεση τους, ενώ παράλληλα στήριζαν το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων (εκ των οποίων το 90% ας σημειωθεί είναι γυναίκες), για τη διασφάλιση της εργασίας τους μετά από δέκα χρόνια ομηρίας. Ας δούμε λοιπόν και εμπράκτως την αντίθεσή τους κατά την ψηφοφορία στις 29/2/2012!
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας μας δεν θα τις χαρίσουμε τόσο εύκολα.
Μας έκλεψαν τις ιδέες μας, μας χρησιμοποίησαν ως σημαίες σε προεκλογικές περιόδους διάφοροι τοπικοί "άρχοντες", μας έφτασαν στην οικονομική εξαθλίωση αφού το τελευταίο διάστημα μόνιμα είμαστε απλήρωτοι για πολλούς μήνες, μας χρησιμοποίησαν για να καλύψουν κενά σε άλλους τομείς χρησιμοποιώντας εργαζόμενους του ΒΣΣ, μας κοροϊδεύουν ότι δε μπορούν να κάνουν τίποτα αν δεν εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού για πενταετή σύμβαση αρχαιοφυλάκων.
Εν ολίγοις εκμεταλλεύτηκαν την καλοπροαίρετη διάθεση και ευαισθησία των εργαζομένων απέναντι στους ανήμπορους συμπολίτες μας, αφού μέσω εμάς ασκούσαν δωρεάν κοινωνική πολιτική!
Και έρχονται τώρα χωρίς ντροπή να μας πετάξουν στο δρόμο! Η επιβράβευση τόσων χρόνων κοινωνικής προσφοράς, ανταμείβεται με αχαριστία!
Μας κατηγορούν δε κάποιοι, ότι τελευταία δεν κάνουμε δήθεν καλά τη δουλειά μας, προσπαθώντας να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ΒΒΣ. Κι εμείς απαντάμε: Αυτοί και μόνο οφείλονται για την υποβάθμιση των υπηρεσιών αφού εκτός του ότι αδιαφορούν για την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, στερούν και από τις δομές τα αναγκαία υλικά και εργαλεία που χρειάζονται για την λειτουργίας τους, με στόχο να παραδώσουν τα ΒΣΣ σε ιδιώτες. Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει εδώ και δέκα χρόνια την αξία της προσφοράς μας!
Όχι, αυτό δεν θα περάσει έτσι! Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε την εργασία μας που με τόσο κόπο και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε! Και το κάνουμε πάρα πολύ καλά σε σχέση με τις απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες που δουλεύουμε!
Στο κάτω-κάτω μας αξίζει γιατί δεν είμαστε μέσω ρουσφετιών αλλά μέσω ΑΣΕΠ! ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ!
Τα Σωματεία
- Αττικής- Α. Μακεδονίας κ’ Θράκης- Κ. Μακεδονίας- Κέρκυρας-
- Ηπείρου- Τρικάλων- Καρδίτσας- Μαγνησίας- Φωκίδας- Ευρυτανίας
- Φθιώτιδας- Βοιωτίας- Φωκίδας-Λευκάδος- Πελοποννήσου- Κρήτης-
- Κυκλάδων- Λέσβου- Σάμου- Χίου- Εύβοιας